Hotelverhalen van Silvester en Henk Kesler

Woensdag 15 augustus 2012

Door Redactie

Natalie Polman

CODA Museum vroeg een aantal bekende Nederlanders naar aanleiding van de unieke tentoonstelling Hotel Stories naar hun bizarre, bijzondere, ontroerende en opvallende hotelervaringen. In deze eerste editie vertellen voormalig KNVB voorzitter Henk Kesler en cabaretier Silvester Zwaneveld hun hotelverhaal.

Van Dubai tot Dublin, van London tot Milaan; Henk Kesler bezocht als KNVB voorzitter honderden hotels waar thuis op zolder dozen vol plastic deurpassen het bewijs van zijn. Van luxe tot heel sobere hotels, hij heeft overal geslapen. Een veeleisend hotelgast is hij niet: ‘Als de kamer een bed en een badkamer heeft, ben ik al tevreden.’ Gevraagd naar een opmerkelijke ervaring, vertelt hij een prachtige anekdote: ‘Met de KNVB ging ik ooit op zoek naar een hotel in de wildernis. Hoewel de kamers prachtig waren, werden we uitgerust met een zaklamp en toeter. Deze eerste om insecten in het donker op te kunnen sporen en de tweede om in geval van nood alarm te kunnen slaan.’

Cabaretier Silvester Zwaneveld heeft naar eigen zeggen een haat-liefdeverhouding met hotels: ‘Ik vind ze fantastisch en ik vind ze verschrikkelijk. Het is natuurlijk heerlijk als een hotel goed is, als je slaapt in een prachtige kamer en het ontbijt meer is dan vette broodjes. Maar eigenlijk vind ik dure hotels die niets bieden vreselijk. De gastvrijheid laat in Nederland ook vaak te wensen over. Daarom ben ik liever in België, want hoe shabby of chic het hotel ook is, de gastvrijheid is in alle gevallen optimaal. De Belgen doen er alles aan om je welkom te laten voelen.’ En omdat Silvester graag eerst ziet waar hij slaapt, wil hij altijd eerst de kamer bekijken voor hij deze boekt. ‘Als ze daar bij de receptie al moeilijk over doen, weet ik genoeg. Dan ga ik liever laat op de avond door weer en wind op zoek naar een beter hotel, want dat kost uiteindelijk minder slaap dan een slecht hotel.’

De volledige interviews met Henk Kesler en Silvester Zwaneveld zijn te beluisteren in de tentoonstelling Hotel Stories in CODA Museum.

Hotel Stories in CODA Museum

CODA en Saxion presenteren tot en met 23 september de unieke tentoonstelling Hotel Stories. Aanleiding voor dit bijzondere en interactieve samenwerkingsproject is het 10-jarig bestaan van het hogere hotelonderwijs. Hotel Stories is een schatkist boordevol verhalen, muziek, foto’s, films en voorwerpen die bezoekers de hotelwereld laat beleven.

Hotels hebben in de afgelopen decennia tot de verbeelding gesproken van schrijvers, dichters, musici en beeldend kunstenaars. Er zijn beroemde films en boeken verschenen met het hotel in de hoofdrol. Hotels zijn ook vastgelegd in verhalen en songteksten. De bouwstenen van Hotel Stories in CODA komen uit een verzameling verhalen van kunstenaars die beelden, films, muziek, songteksten, literatuur en poëzie hebben gemaakt op basis van hun hotelervaringen. Gastvrijheid is het uitgangspunt en de basis van Hotel Stories. Andere thema’s zijn ontmoeting, inspiratie, mystiek, vergankelijkheid, locatie, lust en liefde en het kijkje achter de schermen.

Meer informatie vind je hier.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?