De man met baard wie kent hem niet?

Dinsdag 16 april 2013

Door Henk Schrier

Nee,  ik heb het dan niet over Sinterklaas maar over Ben Caplan. Wie is Ben Caplan zullen sommigen zeggen. Dat is een man van 25 jaar uit Canada met de meest gigantische baard die ik ooit gezien heb en de meest rauwe stem die ik ooit gehoord heb. Hij is al eerder in Nederland geweest, onder andere bij Motel Mozaique en het op Vlieland jaarlijkse gehouden Into The Great Wide Open.

Afgelopen zaterdag deed het met zijn band het Gigant Theater aan in de zaal die halfvol was. Het publiek mocht eerst nog even genieten van het voorprogramma. Deze twee mansformatie Dead Fingers bestaande uit Kate Taylor en Taylor Hollingsworth werd nog versterkt door een man met een wat kortere baard die op een wat klein uitgevallen drumstel speelde. De dame had een verassend mooie stem en wist de zaal dan ook te raken. Al met al een band die zeker volgende keer als hoofdprogramma mag staan.

Hierna begon Ben Caplan te spelen. De vorige keer dat hij Nederland aandeed had hij zijn band The Casual Smokers bij zich. Dit keer speelt hij alleen. Je vraagt je ook eigenlijk af waarom deze man een band nodig heeft? De sfeer op het podium ademt iets van een bruine kroeg in een idyllisch havenplaatsje waar je per ongeluk binnen komt en dan verrast word door een optreden van een man met gitaar. Hij weet de zaal dan ook te imponeren met zijn volle rauwe stem, voor mij een mix tussen Tom Waits en Rod McKuen.

Ben Caplan weet de sfeer er goed in te houden. Tussen de liedjes maakt hij de nodige grappen die de sfeer er goed inhoud, laat ook nog even horen dat hij wat Nederlandse woorden heeft geleerd zoals goedendag, helaas pindakaas. De nummers worden afgwisseld van van serieuze songs naar wat up tempo nummers waar hij dan echt wel de zaal mee laat doen en als er niet hard genoeg gezongen wordt, gaan we net zo lang door tot de zaal dat wel doet. Het publiek werd dan ook nog vaak uitgenodigd om mee te gaan zingen. Ben Caplan eindigt met een toegift tussen de mensen en dan merk je als hij onversterkt zingt wat voor een volume de zanger heeft. Het is dan ook een zanger die een uitverkocht Gigant verdiend had. Van mij mag hij nog een keer terug komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Henk Schrier

Henk Schrier

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!