De ronde van de nachtwacht

Zondag 28 oktober 2012

Door Ingrid

Oktober is de maand van de geschiedenis. Vanuit dat gegeven heeft www.historischeverenigingfelua.nl i.s.m. www.apeldoornsgidsencollectief.nl en www.hetgeheugenvanapeldoorn.nl op 27 oktober 2012 haar eerste evenement in Apeldoorn georganiseerd: de ronde van de nachtwacht.

Bij aanvang kreeg ik een leuke flashback. In 2009 ben ik in New York geweest en had me daar aangemeld voor Big Apple Greeter. Big Apple Greeters zijn New Yorkers die je tijdens een wandeling door de stad vertellen over de high lights en achtergronden van NYC. Een geweldige belevenis. Je leert zo NYC op een andere, bijzonder mooie manier kennen. De dagen daarna voelde NYC voor mij alsof ik er zelf al jaren woonde.

Omdat ik nu 16 jaar in Apeldoorn woon, was ik ook wel eens benieuwd naar wat Apeldoorn te vertellen heeft. En dat is veel, bleek tijdens de wandeling. Wist jij bijvoorbeeld dat het koperen lijnenspel vlak bij Grand Café De Notaris op het Raadhuisplein de funderingslijnen zijn van de oude Maria kerk in Apeldoorn? Ik niet. En zo is er zoveel meer te vertellen.

Het leuke tijdens de wandeling is de combinatie tussen het zien van prachtige panden, die soms pas opvallen als je naar boven kijkt, de verhalen van de nachtwaker en de reacties van oudere Apeldoorners die meeliepen en de verhalen wisten aan te vullen.

Het nachtelijke licht, de koude buiten, de jenever in café Het Oude Huis en de laatste proost met een Veluwse Schavuyt in proef-locaal Het Achterom gaf de nachtwandeling een bijzonder sfeer. Een sfeer, niet gelijk aan de magische energie van de stad NYC, maar één die juist de gezellige, kneuterige sfeer van Apeldoorn omarmde.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!