De verstilling van Gerard Oltmans

Dinsdag 20 december 2016

Door David Levie

Hij mag dan (nog) geen stadsfotograaf zijn, de foto’s van Gerard Oltmans zijn expositiewaardig. Niet voor niets heeft Paula de Graaf, de beeldende kunst curator van Orpheus, hem uitgenodigd om in de schouwburg te exposeren. Twee van  Oltmans collega’s (Peter Vroon en Cees de Wilde) deden er nog eens een schepje bovenop door een selectie van zijn werk naar artcafé Sam Sam te halen.

Oltmans is (net als Vroon) huisfotograaf van Apeldoorn Direct. Hij is een man die van mensen houdt.  Een man ook die na zijn pensioen zijn nieuwe leven inluidde met  een opleiding aan de Fotovakschool in zijn woonplaats. Sindsdien maakt hij met zijn camera furore. De foto’s in Orpheus en Sam Sam mogen dan over verschillende onderwerpen gaan,  er is wel degelijk een grote gemene deler: verstilling. Oltmans zoekt naar de momenten waarop degene die hij fotografeert zich een ogenblik terugtrekt. Of zoals hij zelf zegt: ,,wanneer ze even een moment voor zichzelf hebben. Dan komt er een bepaalde rust over de persoon. Dat vind ik heel mooi.’’

De foto’s in Orpheus zijn het resultaat van een aantal van Oltmans’ projecten: Het NS-station in Apeldoorn waar passagiers voordat ze de trein instappen even de gratis krant tot zich nemen (Nieuws Verstild), de bezoekers van evenementen waaronder Koningsdag. In al dat rumoer kiezen ze voor een moment van stilte. Al is het maar met de iPhone. En dan is er nog Introspectie waarin artiesten centraal staan na hun optreden.

Wat in Sam Sam te zien is mag je een bloemlezing noemen. Zijn collega’s/vrienden De Wilde en Vroon maakten hun keuze uit een grote hoeveelheid foto’s die Oltmans aanbood. Zo zien we het contrast in een metropool als Istanbul: een westers geklede vrouw naast een dame waarvan haar religieuze identiteit afdruipt. Ook mevrouw Oltmans (Liesbeth Rommers) speelt even een rol. Ze is gewend dat haar echtgenoot zelf de stilte opzoekt wanneer hij zich over zijn foto’s buigt. ,,Gerard, waar blijf je nou, het eten wordt koud.’’ De fotograaf kijkt dan doorgaans even op. De verstilling die hij zocht is tijdelijk verbroken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!