Debuterend jazzfestival Generations krijgt vervolg

Vrijdag 20 september 2019

Door David Levie

Diep in haar hart had ze op 1000 jazzliefhebbers gehoopt, maar de teller blijft komende zaterdag (21 september) naar alle waarschijnlijkheid op 800 mensen steken. ,,En dat is ook mooi voor een eerste keer”, zegt directeur Mirjam Barendregt van Orpheus. Op haar initiatief komen 14 bands en 1 vinylplatendraaier naar het Apeldoornse theater dat kennis gaat maken met een jazzfestival van nationale allure dat de naam ‘Generations’ heeft meegekregen.

Mirjam doet er zelfs nog een schepje bovenop. Als vrouw van de lange adem en inmiddels kenner van haar publiek weet ze dat iets nieuws enige tijd nodig heeft alvorens op de barre culturele zandgrond van Apeldoorn wortel te schieten. Vandaar dat ze nu al, voordat de deuren zaterdagmiddag om 15.30 uur opengaan, durft te zeggen dat het eendagsjazzfeest geen eendagsvlieg wordt. ,,Dit festival keert sowieso volgend jaar terug.”

Op 6 locaties in Orpheus klinkt er jazzmuziek. Van heel klassiek tot experimenteel. En met deelnemers uit heel het land, een enkele buitenlander én muzikanten uit de regio Stedendriehoek. Zo is daar de Zutphense zangeres Sietske Roscam Abbing, Jan Terlouw jr. (kleinzoon van) uit Deventer en de Apeldoornse saxofonist Gerlo Hesselink met zijn kwartet. De grote publiekstrekkers zijn Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra, Kim Hoorweg met haar band en Hans Dulfer.

Guus Essers

Wie ook lijfelijk aanwezig is, is Guus Essers, de ongekroonde koning van de jazz in Apeldoorn. Met grote regelmaat te zien en te horen in Gigant, maar de grote afwezige op het podium in Orpheus. ,,Hij profileert zich op internet niet als professionele jazzmusicus”, luidt het commentaar van organisator Mirjam Barendregt. ,,Hij had ons ook kunnen bellen. Dat heeft Jan Terlouw wel gedaan.”

Essers heeft naar zijn zeggen al in een vroeg stadium contact gelegd met Orpheus met de bedoeling een verbinding te maken tussen Jazzclub Gigant en het festival. Mogelijk met een eigen podium voor Gigant in de schouwburg. ,,Daarop is afwijzend gereageerd”, zegt Essers zonder hard feelings. ,,Ik juich het initiatief van Orpheus toe. Hartstikke leuk en goed voor Apeldoorn dat zich steeds meer als een jazzstad ontwikkelt. Ik vind ook dat we Mirjam Barendregt de tijd moeten geven om Apeldoorn beter te leren kennen. Ze is hier nog maar korte tijd kent nog niet alle ins en outs.”

Essers gaat met zijn Jazzclub komende zondag een tweede seizoen in en zag de belangstelling groeien. ,,De eerste keer verwachtten we 60 man en we kregen meer dan het dubbele. Dat zette zich voort in november vorig jaar toen we met een band optraden. Een mix van het oude Flavium en mijn band. Toen kwamen er 220 mensen naar Gigant.”

,,Uiteraard ben ik er komende zaterdag bij”, zegt de jazzman die Jan Terlouw jr. nog les heeft gegeven. ,,Van begin tot eind. Ik wil niets missen. Daarvoor is het een veel te leuk festival en ik ga daar vol verwachting naar toe.”

Jazzfestival Generations, 21 september in Orpheus van 16 uur tot iets na middernacht. Een kaartje kost in de voorverkoop 22,50, zaterdag aan de deur 25 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!