Debuutalbum band Yours past bij alle jaargetijden

Zondag 1 november 2020

Door Bart Lauw

Yours

Het zijn momenteel lastige tijden voor de muzieksector. Een onzichtbaar virus is er debet aan dat optredens worden afgelast en voorlopig zit een kentering er nog niet in. Dat een band uitgerekend in deze onzekere periode een plaat uitbrengt, getuigt van grote moed. De mannen van de Apeldoornse band Yours bezitten dit zelfvertrouwen overduidelijk in hoge mate, want hun debuutalbum kwam deze week uit. Er werd reikhalzend naar uitgekeken, want vorig jaar zat de release van deze schijf al in de planning. Het wachten wordt volmondig beloond.

Yours bestaat uit zanger/gitarist Richard Joris, gitarist Ray ter Riet, bassist Armand Spee en Rutger Kokke op Cajon. De zoetgevooisde achtergrondzangeressen bij enkele nummers zijn Esther Souissa en Francis Burgers. In Apeldoorn heeft deze band al grote bekendheid verworven, door hun immer sfeervolle gigs, maar het moet raar lopen als met deze CD de doorbraak buiten de gemeentegrenzen niet gerealiseerd gaat worden.

Bij alle jaargetijden

De nummers van Yours zijn te omschrijven als een mix van soul, funk en pop, maar alle nummers bevatten een zeer laid-back sfeer, mede door de semi-akoestische setting. Daardoor past deze CD goed bij alle jaargetijden. Ideaal bij de open haard met een glas goede rode wijn op gure herfstdagen, maar ook bij ondergaande zon in de zomermaanden klinkt deze schijf uitstekend. Perfect in het gehoor liggend, maar ook ideaal voor een romantische tête-à-tête op de dansvloer. Daarbij hebben sommige teksten ook een maatschappelijk verhaal. Zo is het laatste nummer van het album, ‘The Wind’, geschreven in Kamp Westerbork. Schrijver dezes heeft dit jaar Kamp Westerbork en Auschwitz zelf bezocht en de indrukwekkende tekst van dit nummer is invoelbaar, zeker in combinatie met de prachtige muziek.

Gastmuzikanten

De productie en mastering van de cd is in handen van George Konings van de Sound Vision Studio. Zijn professionaliteit is onmiskenbaar terug te horen in de kwaliteit van het album. Verrassend is dat Konings zelf ook diverse gastbijdrages leverde op toetsen. De overige gastmuzikanten mogen evenmin onvermeld blijven. Zo horen we op ‘Sacrifice’, wellicht wel het mooiste nummer van de schijf, hoewel dat uiteraard immer persoonlijk is, gevoelig vioolspel op de achtergrond. Het was Anne Bakker die deze prachtige klanken voortbracht. Zij is onder andere bekend als bespeelster van de viool bij het nummer ‘Arcade’ van ESF-winnaar Duncan Lawrence. Verder vallen enkele fraaie opvallende gitaarsolo’s op van zowel Ray ter Riet, als ook van Paulo Mendonca, op de net uitgekomen debuutsingle ‘Love love love’ en van Stephan Bergström (Skintrade) op ‘King of Kings’.

Eigen werk

Het enige dat ik echt mis op deze schijf is het gevoelige nummer ‘My Angel’. Het is lovend dat alleen eigen werk op de CD is gezet, maar dit nummer van Richie Kotzen, dat Yours iedere keer bij een liveconcert ten gehore brengt en immer bij velen voor kippenvel zorgt, had op het album absoluut niet misstaan.

Mocht het virus binnenkort gaan liggen en we weer live getuige kunnen zijn van optredens en gigs dan gaan de mannen van Yours ongetwijfeld opstaan en groeien in hun bekendheid. Zij hebben alles in zich om muzikaal door te breken. De muziek van Yours past live perfect in zowel intieme theaterzalen als op poppodia. Tot het zover is kan de debuut-cd vanaf deze week worden aangeschaft. Een perfect cadeau voor de feestdagen, dat gegarandeerd succes en plezier biedt.

Mijn open haard brandt momenteel, een rood wijntje is ingeschonken en de CD staat op repeat. Yours, forever mine!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!