Dichtbundel schaatsen en skeeleren

Dinsdag 8 september 2015

Door Redactie

De Apeldoornse auteur, dichter en sportjournalist Miriam Bruijstens heeft een dichtbundel geschreven over schaatsen en skeeleren. Lees hoe ze er op kwam om over schaatsen en skeeleren te dichten.

hij weet het zelf nog niet
maar hij is een held
met windkracht vijf
in zijn gezicht
met stoere mannen
om hem heen
die allen een voor een
hem moeten laten gaan
verslagen door de kou
en de polaire wind

Dit zijn de eerste regels van mijn eerste gedicht over schaatsen. Een wedstrijd die tot mijn verbeelding sprak, een winnaar die het meer dan verdiende. Na dit gedicht volgden er meer en uiteindelijk had ik er genoeg om een bundel mee te vullen. Over schaatsen en skeeleren en alles wat daarmee te maken heeft. Een aantal van deze gedichten zijn gepubliceerd op www.proskating.nl en werden enthousiast ontvangen.

Ik ontmoette Eline Hooghiemstra, een enthousiast sportfotograaf, en samen zijn wij de uitdaging aangegaan om de gedichten te voorzien van prachtige foto’s. Hierbij verkregen wij de medewerking van enkele talentvolle junioren, maar ook Pim Schipper van Team Beslist.nl poseerde enthousiast voor de camera. Verder fotografeerden we een aantal wereldkampioenen, wie precies, dat blijft nog even een verrassing.

In deze tijd, waar vooral de lelijkheid van de mens naar voren komt, met oorlogen, milieurampen en ander leed, wil ik graag de mensen weer laten kennismaken met schoonheid. De combinatie sport, poëzie en fotografie biedt deze mogelijkheid. Woorden die de schaats-  en skeelersport bezingen, foto’s die de prachtige lichamen van sporters uit laten komen en de woorden bekrachtigen.

Poëzie wordt vaak gezien als iets moeilijks, maar deze gedichten zijn juist erg toegankelijk. Ze doen niets anders dan de sport en de sporters bezingen. In de dichtbundel komen alle aspecten van de schaats- en skeelersport aan bod. Afzien, lijden, winnen, maar ook over trainers, fans en hulpverleners heb ik geschreven. Over meisjes, over mannen, over pijn, moed en liefde. Het was een mooie reis. De bundel gaat er komen, een droom komt uit. Om de financiering rond te krijgen, kan ik wel wat hulp gebruiken. Voor de kunst leven doe ik al, van de kunst leven nog niet. Dat hoeft ook niet, maar dat betekent dat de drukkosten van de bundel te hoog zijn. Daarom vraag ik u om een donatie. Dat kan via www.voordekunst.nl/projecten/3588-ijs-en-asfalt-1

Hierbij nodig ik u van harte uit om deel uit te maken van deze reis en bij te dragen aan dit avontuur. Een unieke dichtbundel, waarbij sport en poëzie samenkomen. Waar de liefde voor de sport vanaf spat op elke bladzijde. Help mee om dromen waar te maken.

Vlammen

stralende ogen
blikken onbevreesd
de wereld in
om de wedstrijd
onbevangen
aan te vallen

frêle gestaltes
zwiepende haren
rijden als team
winnen steeds samen

ervaring opdoen
met kinderlijk vertrouwen
meisjes die rijden
als waren het vrouwen

de reis net begonnen
de toekomst onbekend
ze brengen ontroering
en ongekend talent

meisjes, ze rijden
met lef en vol vuur
meisjes die afzien
overtuigend en puur
meisjes, ze lachen
maken plezier
beleven het leven
een groot avontuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

IJsbaan

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!