EDIC: verborgen in de bieb

Dinsdag 26 april 2016

Door Ben Eggermont

In CODA Centrale Bibliotheek is sinds een jaar of drie ruimte gemaakt voor het EDIC, het Europe Direct Informatie Centrum, een laagdrempelige voorziening voor de burger die zich wil laten informeren over allerhande zaken over Europa en de EU lidstaten. Op de eerste etage bevindt zich het paviljoen waarin alle informatie is samengebracht. Dit informatiecentrum maakt deel uit van een netwerk van enkele honderden EDIC’s verspreid over de hele Europese Unie.

Onlangs had ik een gesprek over het EDIC met Adriaan Renkema van CODA. Sinds 2013 is het EDIC in de bibliotheek aanwezig als onderdeel van de dienstverlening van CODA. Sinds een jaar is de verantwoordelijkheid voor het goed reilen en zeilen van deze voorziening deel van zijn werkzaamheden. Deze bestaan uit o.a. het beantwoorden van vragen, media bijhouden, het beheren van het paviljoen en verder het werk voor speciale gebeurtenissen zoals laatst de voorbereidingen voor deelname aan het lokale evenement ‘Çultuur bij je buur’ dat afgelopen weekend heeft plaatsgevonden en waar met tevredenheid op teruggekeken kan worden. Voor volgend jaar staat het zeker weer op de agenda om deel te nemen. Andere speciale gebeurtenissen zijn onder andere de deelname aan de NXTLVL voorlichtingsavonden bij Aventus om toekomstige studenten te informeren over studie- en/of stagemogelijkheden in het buitenland en de Europa Pubquiz, die na een succesvolle eerste editie vorig jaar ook in 2016 zal worden georganiseerd.

Voor de jongeren vanaf de basisschool is er een ruim aanbod aan materiaal om de kinderen spelenderwijs met Europa vertrouwd te maken. Men zoekt nog naar wegen en mogelijkheden om het educatieve aspect uit te breiden en vorm te geven. De aanwezigheid in de bibliotheek is uitermate belangrijk om de boodschap uit te dragen en een breed publiek aan te spreken en te bereiken. Het materiaal waarover het centrum beschikt wordt voor 99% door de EU aangeleverd, maar daarnaast is het mogelijk te voorzien in eigen ontwikkeld materiaal voor specifieke en lokale onderwerpen, een voorbeeld hiervan is een eigen brochure over het Oekraïne-referendum.

Een geheel eigen toevoeging is de Europa Challenge; een interactief spel op een grote touchscreen dat vorig jaar is ontwikkeld om de kennis over Europa te testen. Sinds de ingebruikname vorig voorjaar is de versie voor volwassenen door zo’n 300 tot 400 mensen volledig uitgespeeld, mensen die tijdens het spel stoppen zijn daarin niet meegenomen. Op grond van de ervaringen overweegt men het aantal vragen te verminderen om de tijd die nodig is om het spel te spelen te verkorten en zo meer deelnemers te krijgen.

Voor het verkrijgen van inzicht over aantallen bezoekers gaat men onder ander af op het materiaal dat wordt meegenomen uit het paviljoen en de vragen die worden gesteld aan de balie. Een grove telling van het aantal mensen dat gemiddeld per maand specifiek voor het EDIC langskomen wordt geschat op een vijftigtal.

Onderstaand een korte opsomming van vragen waarmee men bij het EDIC terecht kan.

  • Antwoorden op vragen over de EU-rechten, subsidies enz.
  • Uitnodigingen op lokale voorlichtings- en netwerkactiviteiten
  • EU-documenten en –publicaties
  • Contactgegevens van relevante organisaties
  • Hulp bij het zoeken van gedetailleerde informatie over wetgeving, integratie
  • En nog veel meer

Op de website http://www.coda-apeldoorn/europedirect is alle informatie terug te vinden.

Emails moeten gestuurd worden naar europa@coda-apeldoorn.nl

Nog waard om te vermelden is de deelname, in samenwerking met Podium Gigant, aan het Europees filmfestival op zaterdag 4 juni, waar de volgende films zullen worden vertoond om 13:30 ‘The broken circle breakdown’ en om 15:45 ‘Amour’.

  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!