Een feestelijke opening van de boomkroonjuwelen en audiotour ‘Bijzonder Berg & Bos

Donderdag 11 mei 2023

Door Nikki Vredenberg

Vier kunstobjecten genaamd ‘boomkroonjuwelen’, gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars, verrijken samen met een nieuwe audiotour Stadspark Berg & Bos. De boomkroonjuwelen en audiotour zijn op woensdag 10 mei geopend in Stadspark Berg & Bos en nu te beleven in het park.

Een feestelijke opening

Het oorspronkelijk plan van Wethouder Peter Messerschmidt was om de boomkroonjuwelen en de audiotour vanuit de bomen te openen, maar omdat dit praktisch niet mogelijk was, deed hij het met beide benen op de grond. De wethouder vertelde over de geschiedenis van het stadspark en over de oorspronkelijke plannen voor het park, namelijk een woonwijk. Een plan dat nooit is uitgevoerd. Nu fungeert Stadspark Berg & Bos als een soort groene poort naar de Veluwe en wordt het beschouwd als een kroonjuweel voor Apeldoorn.

Apeldoornse kunst

Apeldoornse kunstenaars Iris Burgerhout en Ferry Staverman ontwierpen en ontwikkelden ieder twee grote kunstwerken die zijn bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Iris liet haar werk veelal inspireren door de organische natuur. Hierover vertelde ze: “Ik heb bladeren en mos gebruikt om nieuwe bladeren te creëren. Ook verwerkte ik er zaden in als verwijzing naar de toekomst.” Ferry’s werk bestaat uit sierlijke lampion-achtige objecten. Hij liet zich inspireren door de kroonbogen en heeft gebruik gemaakt van kleur om de verschillende nuances goed aan het licht te brengen.

Een beleving

Stadspark Berg & Bos kent een rijke historie vol evenementen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Historische verhalen over het park gecombineerd met verhalen over hedendaagse kunst zijn gebundeld in de audiotour genaamd ‘Bijzonder Berg & Bos’. Scriptschrijver Martijn de Frankrijker, werkzaam bij Bureau Max, deelde alvast een voorproefje van een van de bijzondere verhalen en sloot af met: “Apeldoorn blijft verrassen en daar werken we graag aan mee.”

Beleef Park Berg & Bos

Zowel de kunstwerken als de audiotour zijn te bewonderen in het park. Op een raam van het Theehuis is een startpaneel met een QR-code die linkt naar de gratis te downloaden Apeldoorn Stories app. Via de app worden bezoekers naar 11 verschillende punten genavigeerd, waarbij ze bij elk punt een audiofragment beluisteren. De audiotour is 1 km lang en duurt zo’n 45 minuten.

De boomkroonjuwelen blijven voor een periode van twee jaar tijdens de reguliere openingstijden te bewonderen in het park. De audiotour is permanent en te beluisteren.

Boomkroonjuwelen

Ook stadsdichter Peter-Jan de Wilde was aanwezig. Hij droeg een gedicht voor dat hij speciaal schreef voor de kunstwerken.

Boomkroonjuwelen

Kwetterende eksternesten
Boomkroon hoog verscholen in het loof
Leeuweriken schreeuwlelijken
Lasterpraat: juwelenroof

Tussen takken triomfeert een
Trotse tooi van schone schijn                            
Verenprinsen vieren het sieraad 
Als een vorstelijk baldakijn

En de stam bewaart zijn ringen 
Ingetogen jaar na jaar
In zijn boombijouteriedoos
Zeer zorgvuldig bij elkaar

De organisatie

Het project is in 2021 geïnitieerd door de citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en in samenwerking met ACEC, Accres, Gemeente Apeldoorn ontwikkeld. ACEC verzorgde de artistieke advisering voor de kunstwerken. De audiotour is ontwikkeld door Bureau Max met medewerking van het Apeldoorns Gidsen Collectief en IVN Apeldoorn en is onderdeel van Apeldoorn Stories: een app die gratis audiotours over Apeldoorn biedt in verschillende thema’s zoals de Canadian Walk en de Apenspeurroute.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!