Nieuwsoverzicht Cultuur Een kijk op de wijk: Parkenbuurt
Een kijk op de wijk: Parkenbuurt
Zaterdag 28 februari 2015

Het leuke van Apeldoornse wijken: er zijn er veel en ze zijn allemaal verschillend. En wie heeft er niet een favoriete wijk? De wijk waar ik woon (de Maten) is niet mijn favoriet. De Parkenbuurt staat eerste op mijn lijst van “mooie en bijzondere wijken”.
Waarom ik de wijk zo mooi vind? Dit komt vooral door de Engelse landschapsstijl: mooie parken met prachtig aangelegde vijvers en decoratieve objecten, de meer of minder gebogen lanen met langs de weg verschillende bomen en de statige en soms monumentale villa’s.
Het ontstaan van de Parkenbuurt ligt in het jaar 1874. Het landgoed “De Pas” wordt gekocht door Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt – een wat we nu zouden noemen projectontwikkelaar. Hij had grootse plannen met zijn nieuwe bezit. Hij wist dat er in Apeldoorn binnen afzienbare tijd een station zou worden geopend. En dat gebeurde inderdaad; Mei 1876 werd het station geopend. Van der Houven van Oordt had ondertussen niet stilgezeten. Er was een park aangelegd en hij had met Koning Willem III overlegd dat het park “Oranjepark” mocht heten. De koning opende het park op dezelfde dag als het station.
Er waren wegen ontworpen en deze waren al voor een deel aangelegd. De verkoop van kavels in de nieuwe buurt was begonnen en de komst van de nieuwe bewoners had vele gevolgen voor Apeldoorn. De nieuwe bewoners stelden hele andere eisen aan winkels, vermaak en aan scholen.
De Dorpsstraat veranderde daardoor van karakter en van naam: het werd de Hoofdstraat en er werd een HBS gebouwd. Aan het “Prins Hendrikplein” – nee: niet de Hendrik van Wilhelmina maar een broer van Koning Willem III. Die school kwam aan een pleintje aangelegd door een andere projectontwikkelaar. Die had de grond aan de gemeente geschonken (net zoals trouwens van der Houven van Oordt gedaan had). Hij had daarbij wel de bepaling meegegeven: “Beplanting mag niet hoger worden dan manshoogte ”. Hier heeft de gemeente zich niet echt aan gehouden. In 1933 werd een eik geplant bij de 400e geboortedag van Willem van Oranje. Die eik is iets hoger dan “manshoogte”. Het hekje om die boom werd trouwens ontworpen door Pieter Puype: inwoner van de Parkenbuurt en kunstenaar die meerdere kunstwerken in Apeldoorns Openbare ruimte ontwierp.
Er valt over de Parken natuurlijk nog veel meer te vertellen. Wilt u meer weten? Loop dan op zondag 8 maart mee met een gids van Apeldoorns Gidsen Collectief. Zij vertellen nog veel meer wetenswaardigheden en achtergronden over “waarom ziet de Parkenbuurt er zo uit en” en “welke gevolgen had de aanleg van de Parkenbuurt voor Apeldoorn”.
Onze nieuwsbrief
Meer lezen over cultuur
Jos Jansen of Lorkeers
Jos is een gecertificeerd stadsgids. Op het gebied van stadsgidsen is hij werkzaam als vrijwilliger voor het Apeldoorns Gidsen Collectief, maar ook werkt hij als professioneel gids in onder andere Arnhem en Nijmegen. Voor Apeldoorn Direct schrijft hij maandelijks over een straat, en heel soms meerdere straten, in Apeldoorn.
Jos is een gecertificeerd stadsgids. Op het gebied van stadsgidsen is hij werkzaam als vrijwilliger voor het Apeldoorns Gidsen Collectief, maar ook werkt hij als professioneel gids in onder andere Arnhem en Nijmegen. Hij verzorgt voor het Apeldoorns Gidsen Collectief ook het onderhoud van website, facebookpagina en de kennisbank van…
Berichten van Jos Jansen of Lorkeers
REACTIES