Eerste expositie ‘Borrowed spaces’ geopend in ACEC

Zondag 13 februari 2022

Door Ben Eggermont

In ACEC Ondergronds opende op zaterdag 12 februari de expositie ‘Borrowed spaces – In situ: Gerard Koek’. Dit is de eerste expositie uit de reeks ‘Borrowed spaces’, een project van Ronald de Ceuster. In 2021 kreeg hij de kans om in het Portugese dorpje Murganheira op locatie een kunstproject op te zetten. Hij nodigde een aantal voor hem bekende kunstenaars uit om ter plekke (In situ) een maand te komen werken. Het was een kaal stuk grond met daarop een uiterst eenvoudig huisje: 4 muren, 1 raam, 1 deur en een plat dak. Deze ‘geleende’ ruimte met huis diende als inspiratiebron voor de kunstenaar om daar vrijelijk op te reflecteren en werk te realiseren passend en in relatie tot de plek.

In situ

In mei 2021 was Gerard Koek de eerste kunstenaar die naar Portugal trok om daar een maand te werken. Het resultaat van dit werk heeft Gerard vastgelegd in tekeningen, foto’s en een 5-tal weekberichten. Allen te zien in de kelder van ACEC. Aan het einde van de maand heeft Gerard de locatie weer teruggebracht in de staat waarin hij die had aangetroffen bij aanvang. Zo vertrekt iedere kunstenaar vanaf hetzelfde 0-punt. Onderstaand een aantal regels uit de weekberichten van Gerard die voor mij betekenisvol waren om iets van het werk te doorgronden:

“… Ik zal de spits afbijten en wat me al meteen al bezighoudt is de overkoepelende titel in situ. Vanuit de kunst is dit begrip samen komen te vallen met een wens tot directheid en locatiebetrokkenheid. …”, uit Bericht 1.

“… Het simuleert de meest basale vorm van ‘onderkomen’ doordat het enkel het strikt noodzakelijke bezit: een dak, een deur, en een venster. Daarin doet het denken aan een plek waar men zich kan terugtrekken, kan concentreren, zich aan (geestelijke) verdieping wenst over te geven. …”, uit Bericht 2.

“… Het dikwijls gemystificeerde onderwerp van inspiratie, idee of ingeving betreft voor mij vooral de precisie waarmee de onophoudelijke stroom van mogelijkheden zich geredigeerd weet. Een vruchtbare strijd tussen alles dat me tegenwerkt en alles waarin ik mogelijkheden ontwaar, dus tussen enerzijds blokkade en anderzijds verschiet vormt de werkelijkheid van mijn bezigheden. …”, uit Bericht 3.

“… Wanneer we een verre onbekende plek bezoeken dient de aangetroffen werkelijkheid zich aan als onbetwistbaar. Toch zijn het de dikwijls kleine verschillen in ordening, samenstelling of uitstraling die ons zullen bijblijven als karakteristiek en typisch voor die locatie.  …”, uit Bericht 4.

“… De plek van waaruit alles wordt gedirigeerd blijkt niet de plek te zijn waar onze voeten staan. …”, tot slot uit Bericht 5.

Ik hoop dat deze uitspraken de bezoeker kunnen helpen om deze expositie met open mind en open ogen tot zich te nemen en te genieten. Met deze link ga je naar de site waar je het nog even op je gemak kunt nalezen en bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!