Er klinkt weer jazz in Gigant

Woensdag 12 september 2018

Door David Levie

In hoeverre oude jazztijden gaan herleven in Gigant moet nog even worden afgewacht, maar de liefhebbers van het swingende genre zijn er nu al blij mee. Met ingang van komende zondag (16 september) gaat in de Popzaal van Gigant de Jazzclub van start die voortaan op de derde zondagmiddag van de maand geprogrammeerd staat. En wat het extra aantrekkelijk maakt: de entree is gratis.

De fusie van Gigant en Markant is weliswaar niet geruisloos verlopen maar heeft wel nieuw elan teweeg gebracht. Oude en nieuwe ideeën zijn in de afgelopen maanden gewikt en gewogen met als een van de gevolgen dat jazz nieuw leven wordt ingeblazen. Met dank aan onder anderen Roeland Robert en musicus André Jansen van Gigant, maar ook aan een oud gediende Fleur Noordam die intern bekend staat als the grand old lady. Zij was onmiddellijk bereid in een werkgroepje plaats te nemen. De eindverantwoordelijkheid ligt bij Roeland Robert (voorheen Markant) die in zijn functie als ’programmeur vrije tijd’ met zijn medewerkers een spannend programma heeft samengesteld dat tot en met april de kans krijgt om een stevige basis onder dit initiatief te leggen.

Vaste waarde binnen het geheel is Guus Essers. Hij en zijn band zijn de rode draad die de diverse programmaonderdelen met elkaar verbindt. Verbinding speelt binnen de jazzclub een grote rol. Talenten en professionals betreden het podium. Zo mag de Apeldoornse zangeres (en beeldend kunstenaar) Ingrid Wierts het spits afbijten tijdens de tweede set waarin ruim baan wordt gemaakt voor lokale en regionale jazzmuzikanten. In de derde set zijn pianist Ruud van Eldik en zangeres Gina Jansen aan de beurt. De opening is steevast in handen van de Band Guus Essers.

„Ik heb er echt zin in”, zegt Ingrid Wierts. „Jazz betekent alles voor mij. Ik zing al sinds mijn jeugd en ben uiteindelijk bij jazz uitgekomen. Ik kan er mijn muzikale ei helemaal in kwijt. Toen ik van de Jazzclub hoorde was ik meteen enthousiast. In Apeldoorn is op muzikaal gebied heel veel te doen, maar nu er extra aandacht komt voor jazz ben ik daar heel blij mee. Zeker als daarvoor de Popzaal van Gigant wordt gebruikt.”

Anton Goudsmit

Het initiatief mag zich ook in de warme belangstelling van Fleur Noordam verheugen. Sinds jaar en dag is zij aan Gigant verbonden. „Daarom zit ik ook in het werkgroepje. Niet dat ik iets met de programmering te maken heb, maar ik heb wel zo mijn contacten. Ik hoop echt dat het gaat lukken, want in het verleden liep Apeldoorn niet zo warm voor jazz. Dat was wel jammer. Terwijl we als Gigant met grote namen kwamen als Willem Breuker, Ben van den Dungen en Rita Reys. Deze keer is de opzet wat lokaler, maar het is toch mooi dat we binnenkort ook een gitarist als Anton Goudsmit mogen verwelkomen.”

De Guus Essers Band begeleidt zowel de profs als de plaatselijke talenten. De door de wol geverfde Essers weet als geen ander de muziek aan te passen aan de sfeer van de avond. Hoewel hij zijn brood op een heel andere manier verdient (eigenaar consultancy bureau) is de man die met zijn broer Cees in diverse bandjes speelde en later naar het conservatorium ging (studierichting Lichte Muziek) de muziek altijd trouw gebleven. „Muziek maken is voor ons plezier en dat plezier delen we graag met anderen”, is de slogan van zijn band.

Hoewel Essers zijn hand niet omdraait voor een nummertje blues, latin of boogiewoogie gaat zijn persoonlijke voorkeur uit naar geïmproviseerde muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder. Ook hij weet dat jazz en Apeldoorn een onzeker huwelijk aangaan, maar dat heeft geen invloed op zijn enthousiasme. Met zijn aanwezigheid en die van bandleden (waaronder broer Cees en André Jansen) wil hij graag een bijdrage leveren aan het uitbreiden van jazzpodia in Apeldoorn, de jazzliefhebber prikkelen om een vaker een concert te bezoeken en die Apeldoorners die zelf actief met jazzmuziek bezig zijn uitnodigen om zich te laten zien om zich zo verder te kunnen ontwikkelen. „Er zijn heus nog wel mensen die van jazz houden en die op een zolder of waar dan ook lekker muziek maken. Wel, die bieden we in Gigant graag een podium.”

Gigant zelf doet de deur wagenwijd open en heft geen entree. Een vrijwillige bijdrage in de kosten is overigens welkom. Voor de inwendige mens hebben de eerste sponsors zich gemeld. Pieter Mulder van Mulders Systems biedt op 16 september de hapjes aan. JazzClub Gigant is open 16 tot 19 uur.

Meer informatie: www.gigant.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!