Expositie opening: Hoe = het nu

Zaterdag 4 juli 2020

Door Amrutha Mol

In ACEC werd vanavond, zaterdag 4 juli, de opening van de expositie ‘Hoe = het nu’ gehouden. Dit is een expositie met meer dan 100 kunstenaars uit Oost Nederland. Deze kunstenaars, sommigen zijn ervaren kunstenaars, anderen academieverlaters, hebben allemaal 2 werken gemaakt; 1 voor in het ACEC en de ander voor in Het Kunstgemaal Bronkhorst. Het is de eerste expositie in ACEC na de coronacrisis en daar kwamen dan ook veel mensen op af, maar wel binnen de normen. Je kon je tickets kopen via de website van ACEC. Zo wilde de organisatie het aantal bezoekers goed reguleren in verband met de coronamaatregelen.

De wethouder van kunst en cultuur, Detlev Cziesso, was er om het openingswoord te doen en zei: “Het is een moeilijke tijd, maar ik ben blij dat jullie allemaal naar deze expositieopening zijn gekomen. Kunst is belangrijk voor Apeldoorn en ik denk dat het toerisme, mede door de kunst die wij hebben, ook bloeit. Op een manier kan kunst de motor zijn voor onze economie en ik vind het mooi en bijzonder dat ACEC deze expositie organiseert.”

Diverse werken

Mirjam Lems is gekomen, omdat ze erg nieuwsgierig was naar de eerste expositie sinds de coronacrisis en zegt: “Ik vind dat er veel kwaliteit zit in de kunstwerken van Oost Nederland. Het is een expositie die mijn nieuwsgierigheid prikkelde en daarom ben ik komen kijken.” Alice Hartgers is via de Facebookpagina van ACEC op het idee gekomen om naar deze expositie te komen en meldt: “Ik vind de diversiteit heel erg aansprekend. Het ene werk spreekt mij meer aan dan het andere werk, maar het is zeker goed opgezet: alle verschillende werken met verschillende formaten en materialen. De vele kunstenaars zorgen voor een breed spectrum aan kunst en het een versterkt het ander, dus dat is mooi om te zien.”

Imre Csany is aangesloten bij ACEC en maakt fotografisch werk. Hij heeft contact met de organisatie van ACEC en vond het interessant om weer eens een expositie te bezoeken na de coronacrisis. Hij vertelt: “Het is leuk georganiseerd, al die 100 kunstenaars. Je ziet veel verschillende disciplines en die opvallende diversiteit is erg leuk om te zien. Ik denk dat ACEC heel selectief is geweest met het uitzoeken van kunstenaars voor deze expositie. Het is een goed initiatief en het is een mooie selectie geworden. Mijn complimenten voor de organisatie, ze hebben de opening goed en corona-proof georganiseerd!”

Gezellig

Annemarie Berends meldt: “Ik kom hier vaker en ik heb wel belangstelling voor deze expositie. Ik vind het wel bijzonder en gezellig om hier weer te komen. Ik vind dat er verschillend werk hangt, echt heel divers en wisselend. Maar dat is ook logisch want er zijn 100 kunstenaars betrokken, dus dan krijg je ook verschillende werken te zien. Het is een mooie greep uit de kunst uit Oost Nederland. De organisatie heeft het ook wel goed geregeld, met die tickets en tijdblokken.”

Sora Bax is samen gekomen met een aantal vrienden en wilde graag een avondje kunst en cultuur snuiven: “Na een lange tijd is er weer een nieuwe expositie in ACEC en ik was wel nieuwsgierig. Ik had wel zin om weer kunst te kijken met vrienden. We willen graag kunst uit Apeldoorn en de omgeving zien. Het is een verrassende expositie met veel verschillende werken. Hopelijk zet de organisatie dit initiatief door, want bij mij maakt het een positieve indruk. Het welkomstwoord van de wethouder was ook goed geregeld en leuk gedaan. Ik denk dat die aandacht voor kunst wel goed is en ik vind wel dat Apeldoornse kunstenaars, en kunstenaars uit Oost Nederland, meer belangstelling mogen krijgen.”

Kunst uit Oost Nederland

Bas Fontein is één van de kunstenaars die meedoet aan de expositie. Hij maakt nepboeken en vond dit een leuk project om de fantasie van de kijker te prikkelen. Het werk ‘Wast maor woar’ is het eerste goede werk in de serie nepboeken, volgens de kunstenaar. Hij vertelt: “Het werk spreekt voor zich, het zijn dromen, fantasieën en ideeën die niet zijn uitgekomen. Het is ook deel 2 van dingen die niet zijn gebeurd, dingen die in je hoofd spelen.”

René Ellenbroek heeft een werk gemaakt met aquarelverf en vertelt hierover: “Dit is een vrij nieuw werk, ik heb veel gemaakt tijdens corona en ik ben gevraagd om hier te exposeren. Het werk heeft een kinky lading, je ziet een naakte vrouw met hoge laarzen aan. Het heeft iets seksueels. Ik heb vaker meegedaan met ACEC-exposities en ik vond dit ook weer een leuk initiatief. De verschillende werken zijn wel mooi om te zien.”

Guido Nieuwendijk heeft zichzelf meerdere vragen gesteld tijdens het maken van zijn kunstwerk: “Dit werk is vrij recent en het staat voor mezelf bevragen tijdens het werk. De spanning tussen voorgrond en achtergrond en andere kunst/schilder gerelateerde vragen. Het is abstracte schilderkunst. Ik vind dat dit een leuk overzicht is van de kunst in Oost Nederland.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!