Expositie Peter Vroon: ‘het spoort niet’

Maandag 6 januari 2020

Door Ben Eggermont

Het ‘kerkje’ van Art Café SamSam was gisteren, zondag 5 januari, de plek voor de opening van de foto-expositie ‘Het spoort niet’ van Peter Vroon. Al meer dan 10 jaar exposeert Peter Vroon in het eerste weekend van het nieuwe jaar op deze plek. Ieder jaar rondom een ander thema, dit jaar was het thema ‘Het spoort niet’.

Peter zelf zei hierover: „Afgelopen februari was een deel van het spoor in de Maten vernield, dat was voor mij de ’trigger’ om het spoor tot onderwerp te nemen. Het spoor, de reiziger, de rails met dwarsliggers. Dwarsliggers in de figuurlijke zin heb je nodig in de samenleving. Zo ben ik het hele jaar bezig geweest om deze expositie tot stand te brengen.”

Het talrijk aanwezige publiek, waaronder velen van het Apeldoornse fotografengilde luisterden aandachtig naar het openingswoord van Peter’s oudste dochter Judith. Naar eigen zeggen, enigszins nerveus. Ze ging in op het gekozen thema. Ze vroeg zich daarbij af in hoeverre haar vader paste bij dit thema. „Spoort hij nu wel of niet? Ik had de van Dale erop nageslagen. Bij ‘spoort niet’ stond ‘geestelijk niet normaal’. Gelijk maar even gekeken naar het begrip normaal dat ‘volgens de regels’ betekent. Mijn vader doet zeker niet alles volgens de regels, maar spoort in mijn ogen zeker wel.” Met de oproep om zelf de foto’s te gaan bekijken en jezelf telkens de vraag te stellen ’Spoort het nu wel of niet?’ wenste Judith de vele bezoekers veel kijkplezier.

Nadat een toast was uitgebracht op Peter Vroon en zijn expositie en het nieuwe jaar was de vloer voor MONO, de Nederlandstalige Reggae band met frontman Martijn Koelemeijer.

Foto-expositie ‘Het spoort niet’, Peter Vroon
5 tot 31 januari 2020
Artcafe SamSam, van Kinsbergenstraat 17, Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!