Fantastische fototentoonstelling in De Klup

Donderdag 8 november 2012

Door Rob Feber

Apetrots waren ze: de zes Apeldoorners met een verstandelijke handicap tijdens de opening op woensdag van de foto-expositie in De Klup aan de Mariastraat. Hún foto-expositie.

Ze hadden elk met een professionele fotograaf een tijdje opgetrokken om de kneepjes van het fotografievak te leren.
En als je ouders en andere familieleden bij de opening, die werd verricht door wethouder Olaf Prinsen, aanwezig zijn en je je mooiste foto’s ingelijst ziet, dan word je blij. Heel blij.
Wout Zwikker, coördinator van het project, vraagt aan de fotografen in de zaal of iemand weet wat een wethouder doet en of je het werk van de wethouder zou kunnen fotograferen.
Martijn Jager, één van de fotografen, toont een flink portie lef en zegt: “een wethouder heeft iets met de wet te maken!”
De wethouder belooft nog op dat antwoord terug te komen, maar door het enthousiasme van de fotografen die popelen om naar de expositieruimte te gaan, komt het er niet meer van.
De expositie wordt pas écht geopend wanneer Ton Ligtenberg, een van de exposanten, samen met de wethouder woest door een groot vel wit papier stapt. De fotografen vertellen aan iedereen die het maar horen wil welke foto’s ze gemaakt hebben. Ze zijn niet weg te slaan bij hun creaties.
Eén van de twee vrouwen van het zestal, Carolien Rijsbergen, straalt. Haar man Kees  ook. ‘Ik ben trots op haar”, vertelt hij. Carolien krijgt van haar ‘begeleidster’ Frederique Molenaar, een prachtige lichtgele roos.
Ze hebben veel geleerd. Dat kun je zien. Ze hebben leren ‘kijken’, leren scherpstellen, composeren enzovoorts. Ton Ligtenberg heeft van zijn leermeester Henk Schrier geleerd hoe je met een kabeltje de foto’s op de p.c. krijgt. “Ik fotografeer nog steeds heel veel”, zegt hij enthousiast. “maar alleen als het mooi weer is, dan krijg je toch de mooiste foto’s.”

Voorlopig blijven de door Mariët van der Zande zeer professionele ingelijste foto’s nog wel even hangen in De Klup. Maandag tot en met donderdag kan iedereen, van 10.00 tot 16.00 uur, een kijkje komen nemen aan de Mariastraat 52.
Gewoon doen!

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?