Festival ‘The Legends’ komt er alsnog

Vrijdag 11 mei 2012

Door Redactie

Bevrijdingsfestival

Het vorige week afgelaste Bevrijdingsfestival ‘The Legends’ wordt mogelijk dit jaar en anders volgend jaar georganiseerd. Dat bleek gisteren tijdens het raadsdebat over het festival. IF Events, de organisator van het afgelaste Bevrijdingsfestival, gaat samen met de gemeente kijken of het mogelijk is het festival alsnog te houden.

“Doodzonde”
Vorige week woensdagmiddag trok de gemeente de stekker uit wat het allereerste Bevrijdingsfestival in Apeldoorn had moeten worden. De verontwaardiging en teleurstelling over het afgelasten van ‘The Legends’ onder de meeste Apeldoorners was groot. Ons bericht erover haalde binnen een paar dagen de meeste reacties en de poll over de kwestie kreeg 201 stemmers. De meesten vonden de afgelasting ‘weer typisch Apeldoorn’ (39 procent) of ‘doodzonde voor Apeldoorn’ (29 procent). Toch vond 17 procent de afgelasting ‘meer dan logisch’. 15 procent vond dat de gemeente te laat met het inzicht kwam dat het door laten gaan van het festival onverantwoord zou zijn.

Kritische vragen
De woelige discussie op Apeldoorn Direct kreeg afgelopen donderdag bijval vanuit de politiek. Theo van Kerkhof van GemeenteBelangen legde het college en de portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid (burgemeester Hans Esmeijer) een aantal kritische vragen voor over het afgelaste festival. De kern van de vragen ging over de motivatie om ondanks de nieuwe beveiligingsbedrijven die zichzelf hadden aangeboden, toch het festival niet door te laten gaan.

Goede keuze
Esmeijer’s antwoord daarop gisteravond tijdens de raadsvergadering: “Een groot beveiligingsbedrijf vond dat we de goede keuze hebben gemaakt. Geen enkel bedrijf had de beveiliging van zo’n groot evenement in twee dagen kunnen overnemen.

Niet meer gratis
The Legends komt wat betreft Esmeijer sowieso. De burgemeester benadrukte dat het beveiligingsplan en voorbereidingen in orde zijn en dus intact blijven. “Komt het er dit jaar niet meer van, dan volgend jaar wel.” Hij pleit wel voor betaalde entree. “Desnoods komt er een symbolische toegangsprijs. Maar je moet weten hoeveel mensen er zijn om zo te kunnen controleren of er niet te veel bezoekers op het terrein zijn,” zo zei hij gisteren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Festival

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?