FiloCafé gespreksavond over Ethiek en oorlogsvoering

Vrijdag 12 februari 2016

Door Ben Eggermont

Mijn oog viel begin deze week op een bericht waarin de aandacht werd gevestigd op de gespreksavond van het FiloCafé over ethiek en oorlogsvoering door twee gymnasium leerlingen, Alexander de Jeger en Koen Stoetman. Nieuwsgierig geworden toog ik woensdagavond naar de Popzaal van Gigant om te horen wat dit tweetal daarover zou vertellen.

Kort na achten hadden zich rond de 50 bezoekers gemeld en werd de avond geopend door dhr. Koens namens de organisatoren van het FiloCafé. In de vorm van een duo-presentatie deden Alexander en Koen verslag van hun onderzoek en bevindingen. Dit leidde niet tot eenduidige antwoorden, er bleek weinig eenheid van denken te bestaan, waardoor er meer vragen werden opgeroepen werden, in plaats van het kunnen formuleren van een consistente breed gedragen ethiek op oorlogsvoering. Na hun betoog werden een achttal stellingen geponeerd waarmee de zaal, verdeeld in groep van 7 personen, elk met een stelling aan het werk werden gezet. Dit leidde tot geanimeerde en levendige discussies waarmee  ieder kon ervaren hoe complex en weerbarstig deze materie kon zijn. Na de plenaire terugkoppeling werd dat zeker duidelijk. Kortom een avond met veel vragen en weinig antwoorden. Na afloop werd nog geruime tijd nagepraat in het Gigant café.

Het FiloCafé is een initiatief van de vereniging OKW Apeldoorn, het Humanistisch Verbond en Podium Gigant. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 9 maart met als thema: Zelfzorg in de participatie maatschappij. Raadpleeg voor de overige avonden de agenda van Podium Gigant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!