Flavium viert een spetterend 50e verjaardag

Zaterdag 9 maart 2019

Door Bart Lauw

Al vanaf 1969 ziet de Apeldoornse bluesband Flavium het levenslicht. 50 jaar, dat behoort uiteraard bekroond te worden met een 50 Year Anniversary Tour. En waar kun je zo’n feest dan beter geven dan in het eigen Gigant. Op vrijdagavond 8 maart waren ruim 450 fans getuige van dit unieke jubileumconcert.

Het optreden van Flavium werd in verschillende blokken opgedeeld waarin verschillende ‘oudgedienden’ meespeelden waaronder de speciale gast Jan Akkerman. Als eerste trad de huidige bezetting op, daarna de oerbezetting van 50 jaar geleden. Die mannen van het eerste uur waren de begenadigde gitarist en oprichter van Flavium Anne Geert Bonder en basgitarist Erik Bagchus op de planken, vergezeld van Willem Swikker op Hammond en keys en Tim de Wijk op drums. In het eerste deel nam de huidige frontman Bert Vrieling de zangpartij voor zijn rekening. Een prima opwarmertje.

Vervolgens betrad niemand minder dan Hans Driesten het podium. Deze bluesman in hart en nieren was er reeds bij in de vroege jaren van de band. Zijn stem is in de loop der jaren wat kwetsbaarder geworden, maar zijn krachtige piano- en gitaarspel heeft niets aan kracht ingeboet. Vooral bij het prachtige “Nightlife”, de grootste hit van Flavium, kwam het kippenvel bij schrijver van deze recensie regelmatig opzetten.

Met de uitmuntende gitarist Rob Goedkoop en Jos Veldhuizen op het podium werden de zangpartijen op sublieme wijze vertolkt. Deze bezetting is het Flavium zoals ik de band leerde kennen in mijn jonge jaren en die mij het meest raakt. De gitaarbattles en interactie tussen Anne Geert en Rob waren mooi om te zien en de solo’s van beide gitaarvirtuozen waren voor mij dan ook het absolute hoogtepunt van de avond. Blues in optima forma.

In het laatste blok was het podium voor de speciale gast Jan Akkerman. De oud frontman van Focus, die in 1973 nog werd uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld, liet horen dat hij nog steeds een fantastisch bespeler van de gitaar is. De gitaarsolo’s van Jan, Anne Geert en het toetsenspel van Willem Swikker tijdens het gevoelige “Old Love” was een ander hoogtepunt dat absoluut binnenkwam deze avond.

De bluesmannen mogen dan al op zekere leeftijd zijn, in hun muzikale spel zijn het nog jonge honden. Weinig bluesbands van de huidige generatie kunnen aan deze mannen tippen. Het enige dat ik wel miste was een uitstraling van plezier op de planken. Natuurlijk, blues is een serieus genre waarbij vooral de zware momenten des levens worden bezongen, maar iets meer lachen en dat uitstralen naar het publiek toe zou zeker niet misstaan hebben. Het had gezorgd voor een nog betere interactie met het publiek. Maar muzikaal stond de avond als een huis.

Vanmorgen had ik het cd’tje van Flavium, 25 years of Bluespower, in de CD-lade liggen. Nu ga ik genieten van de 50 Year Anniversary op schijf. Een aanrader om aan te schaffen als je een trotse Apeldoorner bent en van pure muziek houdt. Want dat is Flavium al 50 jaar.

Gigant, vrijdag 8 maart 2019

FLAVIUM ft. Hans Driesten ‘Sunnyland Train’ (Elmore James)

FLAVIUM ft. Hans Driesten ‘Nightlife”


FLAVIUM “Boom, Boom Goes The Light’ ft.Jos Veldhuizen (voc/harmonica)& ,Rob Goedkoop(gtr)

FLAVIUM ‘Deadline Love’ ft. Rob Goedkoop(Gt),Jos Veldhuizen(voc)

FLAVIUM “Crossroads’ft. Jan Akkerman & Rob Goedkoop-gtr ,Jos Veldhuizen-voc

Video-playlist Flavium 8 maart 2019 GIGANT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!