Frisse show Lenette van Dongen

Donderdag 9 februari 2017

Door David Levie

Een nieuw leven als je 58 bent. Weg uit de stad, weg van je echtgenoot, weg van een bucketlist vol onvervulde wensen en na een tijd van ongemakken de wind eindelijk weer eens in de rug. Ingrediënten genoeg voor Lenette van Dongen om een zeer persoonlijk cabaretprogramma op de planken te brengen dat ze de titel Tegenwind heeft meegegeven.

Ze doet dat niet alleen hilarisch, maar ook nog eens fysiek. De danseres van weleer heeft nog steeds een soepel lijf dat haar in staat stelt om wat ’rek- en strekoefeningen’ te laten zien waaraan menige leeftijdsgenoot een puntje kan zuigen. Even denk je dat Orpheus de zus van Bert Visscher heeft binnengehaald, maar gaandeweg kom je er achter dat hier de ware Lenette van Dongen staat. Een vrouw van vlees en bloed, die terugkijkt op een gelukkige jeugd, best een redelijk huwelijk en die zonder te zeuren en zuur te zijn haar nieuwe, zelfgekozen toekomst omarmt. In een dorp aan de kust, met een nieuwe liefde.

Van Dongen vertelt erover in een rap tempo en zoekt af en toe de stilte met een mooi lied. Veel middelen om haar boodschap over te brengen (het geluk ligt om de hoek, maar je moet het wel zelf pakken) heeft ze niet nodig. Een computer voor de muziek, een onzichtbaar microfoontje, en ventilator, wat projecties en dan heb je het wel gehad. Van Dongen vertrouwt volledig op zichzelf en weet zich gesteund door een trouw publiek waarmee ze voortdurend contact zoekt. Zo ontstaat er een geloofwaardig verhaal vol soms verbijsterende nuchterheid, mede dankzij het feit dat ze op juiste momenten weet te knipogen naar zichzelf. Ach, ja het leven op zich is al serieus genoeg, zelfspot is een goede remedie om overeind te blijven als de wind uit de verkeerde hoek waait.

Haar imitaties van geluiden zijn grappig, haar timing is perfect, haar stem aangenaam en haar aanwezigheid geeft je energie. Kom jongens, niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken. En zoek het vooral niet te ver weg. Het slot dat ze aan haar show breit doet de laatste twijfels bij je wegwaaien. Van Dongen geeft je wat mee. Een frisse vrouw met diepgang (waar vind je die nog?) en die je opgewekt naar huis doet gaan.

Lenette van Dongen in Tegenwind. Orpheus 8 februari in de Rabobankzaal. Vanavond (9 februari) nog een keer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!