Galerie H10a neemt afscheid van Anneke Eggermont

Woensdag 24 december 2014

Door Ben Eggermont

Op 1 januari 2015 neemt Anneke Eggermont afscheid van Galerie H10a, aan de Hoofdstraat 10a vlak naast de OLV kerk. Gedurende een periode van 3 jaar heeft zij zich ingezet als galeriehoudster samen met Roel Ottow. Zij heeft weer behoefte aan vernieuwing en is weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden om haar passie voor de kunst gestalte te geven.

Volgens haar is nu tijd gekomen om afscheid te nemen en het stokje over te dragen aan een ander.  Samen hebben zij in de afgelopen 3 jaar Galerie H10 op de kaart gezet en menigeen weet inmiddels de weg hiernaartoe te vinden. Rekening houdend met de beperkingen, geen sanitaire voorzieningen, geen stromend water, geen verwarming en een Spartaanse inrichting, is dit een niet geringe prestatie.

In die drie jaar zijn er 19 exposities gehouden van zeer uiteenlopend karakter, een paar wil ik er hier in de herinnering roepen. In mei 2012 werd in het kader van het Rusland-jaar, de tentoonstelling ‘Apeldoorners verbeelden Rusland’ gehouden, een experiment waaraan in principe elke Apeldoorner zijn bijdrage kon leveren. Meer dan 100 kunstwerken werden er ingeleverd en aangevuld met werk van Russische kunstenaars, bij de opening, verricht door wethouder Paul Blokhuis, trad onder leiding  van Svetlana Switsova een kinderkoor op; een druk bezochte opening en een geslaagde expositie. In de zomer van 2013 werd deze gevolgd door een expositie van werk van haar broer Heere Smit samen met een oud studiegenoot van hem, Rolf Wolters, met prachtige eigenzinnige objecten en verrassend groot tekenwerk, een lust voor het oog. Ook de Apeldoornse kunstenaars kwamen aan bod, zo exposeerden in de maanden januari en februari van dit jaar de schilder Ton van Kooten en de beeldhouwer Peter ten Lohuis in de galerie, een mooi druk bezochte tentoonstelling.

Het voert te ver om op deze plek alle exposities de revue te laten passeren dus laat ik het bij de bovenstaande impressie. Het moge duidelijk zijn dat er de afgelopen drie jaar hard is gewerkt aan het op een goede manier brengen van kunst aan het Apeldoornse publiek.

Op haar afscheidsbijeenkomst op 21 december in Galerie H10a werd ze door Roel Ottow uitgebreid bedankt voor haar vele werk voor de galerie en kreeg ze uit de hand van Roel een uniek document. In het boek  waren alle affiches van de afgelopen drie jaar verzameld, aangevuld met persoonlijke groeten van de deelnemende kunstenaars in de vorm van een A4-tje  met tekst en een bijpassende afbeelding.

In haar afscheidswoord benadrukte ze nogmaals de goede samenwerking met Roel en de kunstenaars en gaf aan dat het een zeer leerzame periode is geweest. Gelukkig kon Roel tegelijkertijd haar opvolger voorstellen, Peter ten Loohuis een Apeldoornse kunstenaar die zich bereid verklaarde het stokje over te nemen, zo blijft de continuïteit gewaarborgd.

Na nog gezellig nagepraat te hebben met kunstenaars en bezoekers kwam er een einde aan deze afscheidsbijeenkomst.

P.S. De eerstvolgende expositie staat al weer op stapel op 4 januari 2015 opent Galerie H10 om 13:00 uur haar deuren weer voor een nieuwe tentoonstelling.

Verontschuldiging voor de kwaliteit van de foto’s, bij gebrek aan een goede camera zijn ze geschoten met mijn iPad.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!