Gastvrij onthaal voor jonge musici

Vrijdag 25 augustus 2017

Door David Levie

Hoelang ze al jonge musici onderdak verlenen? Anne de Groote en Hugo Diddens zijn de tel kwijtgeraakt. ,,Een jaar of vijftien denk ik’’, zegt Hugo met enige aarzeling. Ondertussen werken celliste Hannah Lewis (25), pianist Cesar Saura (24) en violist Javier Montanana hun ontbijt naar binnen. Tijd voor natafelen is er niet. Vroeg in de ochtend wordt het trio (een Engelse en twee Spanjaarden) in Orpheus verwacht. Voor de eerste repetitie in het kader van de jaarlijkse Masterclass.

Gisteren zijn de drie musici in Apeldoorn gearriveerd. Samen met andere toptalenten krijgen ze deze maand les van internationale masters en kan het publiek van concerten genieten. Anne en Hugo slaan vrijwel geen optreden over. Al jaren zijn ze gastgezin voor zowel het NJO (Muziekzomer) als de Masterclass Apeldoorn.

Anecdotes

Ze strooien desgevraagd met anekdotes. Over die eerste keer toen een getalenteerde Poolse mijnwerkerszoon en zijn vriendin (,,af en toe zijn er stelletjes bij’’) in hun huiskamer een concertje gaven. De buren waren er ook bij. Als dank voor de heerlijke borsjt (een Oosteuropese rode bietensoep) die Anne voor hen had klaargemaakt. Met smaak verhalen ze van jongelui die zelf achter fornuis een maaltijd voor hun gastvrouw en gastheer bereidden.  Want behalve van muziek houdt Anne er als onvervalste Vlaamse van om haar gasten af en toe culinair te verwennen. Vanavond staan er bijvoorbeeld lamskoteltjes op het menu. Anne vraag altijd naar speciale diëten. Zo bracht een meisje met een allergie voor gluten niet alleen haar eigen eten, maar ook een magnetron mee. Het jaar daarop vertrouwde ze geheel op haar gastgezin.

Hugo is een muziekliefhebber, al bespeelt hij geen instrument. Anne ging in Brugge al heel jong naar de Muziekschool, volgde pianolessen, speelde gitaar bij de padvinderij en zong in koren. Beiden genieten van de maand augustus die ze helemaal vrij houden voor hun vrijwilligerswerk. Want zo ziet Hugo dat. En ze genieten er ook nog eens met volle teugen van.

Langdurende contacten hebben ze niet aan hun gastvrijheid overgehouden. ,,We kunnen goed loslaten’’, zeggen ze. Soms zien ze een gast het daarop volgende jaar weer terug. Eenmalig was een talent uit New York met Japans bloed. Als ze in New York naar de super ging deed ze dat met de fiets in tegenstelling tot nagenoeg alle andere Amerikanen die voor een rit van 100 meter nog de auto pakken. ,,Ze vertelde ons dat een man zijn kinderen wees op het meisje met de fiets met de volgende woorden: ,,Dat gebeurt er ook met jullie als je niet goed je best doet.’’ Prachtig vinden ze die verhalen over andere culturen. Soms komen ze van heel ver weg. Een stelletje van Braziliaanse en Tahitiaanse origine.  Heel af en toe is er geen echte klik tussen de onderdakverleners en hun gast. Maar dat zijn uitzonderingen. Wel kunnen jonge musici gestrest zijn. Solisten zijn daar extra gevoelig voor.

Verloving

Hanna, haar vriend Javier en Cesar ogen aan het ontbijt ontspannen. Zij komt uit Londen, de heren uit Valencia. Ze leerden elkaar tijdens hun studie in de Britse hoofdstad kennen. Al een paar jaar vormen ze een muzikaal trio dat zich internationaal manifesteert. Ze roemen de masters die naar Apeldoorn komen van wie ze les krijgen. Morgen (zaterdag 26 augustus) spelen ze in de kerk van Wilp. Het stelletje doet Hugo denken aan het Zuidafrikaanse duo dat zich ooit aan hun keukentafel verloofde. Of het  tot een huwelijk is gekomen, weten de Apeldoorners niet.

Wat ze wel weten is het feit dat internationale masterclasses belangrijk zijn voor het netwerk van jonge musici die naar een professionele carrière streven. Dat Anne en Hugo daaraan een steentje kunnen bijdragen zien ze als een prettige bijkomstigheid. ,,Wij vinden het fijn om gedreven en enthousiaste jonge mensen te ontvangen. Daarvoor houden we graag in de zomer twee kamers vrij.’’

Concertdata:

  • Vr 25 aug., Paleisconcert 20.15 uur – Paleis Het Loo ( info@paleisconcerten.nl )
  • Za 26 aug., Deelnemersconcert 20.15 uur – Dorpskerk Wilp ( info@dorpskerkwilp.nl )
  • Zo 27 aug., Museumconcert, 15.00 uur – Kröller Müller Museum (gratis voor bezoekers van het museum)
  • Ma 28 aug., Schoolconcert (besloten)
  • Di 29 aug., Matinee, 15.00 uur – Theater Orpheus  ( www.orpheus.nl )
  • Wo 30 aug., Slotconcert, 20.00 uur – Theater Orpheus  ( www.orpheus.nl )
  • Do 31 aug., Extra concert, 20.00 uur – Kulturhus Epe ( www.cultureelplatformepe.nl )
  • Openbare masterclasses dagelijks te bezoeken van 25 t/m 31 augustus vanaf 09.30 uur in Theater Orpheus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!