Geïnspireerd door The Beatles: ‘Number nine’ in Gigant

Donderdag 2 oktober 2014

Door Pedro Waldenaar

© Number Nine

Zondag 16.15; café Gigant; een goed gevuld café en een vol terras: de band Number Nine treedt op; een viermansformatie. Goede, strakke muziek, mooie composities en….. beatle-achtig. Number Nine? Hoe komt deze band aan deze titel?

En dan opeens dringt het tot mij door: dit heeft alles met de Beatles te maken: Number Nine. John Lennon is bijvoorbeeld geboren op 9 oktober 1940 en de ontmoeting met de manager van de Beatles, Brian Epstein, was op 9 februari 1961 in de Cavern Club. John Lennon had een magie met nummer 9.

De muziek is goed hoorbaar en inspireert tot luisteren. Op 11 september jl. is hun plaat uitgebracht in de Utrechtse Poptempel Ekko. Wiser than before: Een mooie titel! I Hope it makes you wiser than before. Dit is gelijk het visitekaartje van deze band: Ik hoop dat het je wijzer maakt dan voorheen; een song met een boodschap; een band met een boodschap.

Wiser than before is dan ook gelijk de openingssong. Goed gezongen, prettig in het gehoor liggend; vakkundig gespeeld. De song trekt gelijk de aandacht van het publiek.

De volgende nummers: o.a. A Lot To Bear en Stand Alone ademen een sfeer uit van aftasten; positie zoeken in de relatie met elkaar. Het is zoeken naar evenwicht: naar een eigen geluid in de relatie. Maar er is ook een andere tekst: In de song I Fucked It Up hoor je protest en zoek het maar uit. Number Nine mag dan iets van het Beatle-geluid hebben; in de teksten gaan zij toch hun eigen weg. Het is een band die een uniek wil zijn in hun performance. Een eigen boodschap! En ook een eigen geluid. Die boodschap en het strakke, melodische geluid maken het tot een unieke band, die gehoord en gezien mag worden.

Toch is ook nog werk te doen: breng de geestdrift die in de band zit over naar het publiek. Dan liggen er een hoop een optredens in het verschiet.

Er wordt geëindigd met Gotta Stop: weer zo’n mooie flard van een tekst: So I think I should go away; to another world in another day.

Het publiek is niet weggegaan; gebleven; na het optreden is de sfeer geanimeerd; het lijkt wel op een netwerkborrel: gezellig met elkaar in gesprek; nieuwe ontmoetingen liggen voor het oprapen; namen worden gekend en handen geschud. Een zondagmiddag in Gigant café; een gratis optreden en een fijne sfeer. Aan de overkant van Gigant klinkt vanuit het bluescafé de blues. De zon schijnt en het is zondagmiddag. Wat een mazzel hebben we toch.

Number Nine: Ruud Bakker; lead vocals; electric and acoustic guitars; Ronald: bas guitars, backing vocals; Martijn Vink: six and twelve strings guitars en Ferdi Schaap: drums, backing vocals & percussion

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?