Gelre Assocation brengt Düsseldorf en Apeldoorn nader tot elkaar

Maandag 17 juni 2019

Door David Levie

Worldproof Culture krijgt op zondag 7 juli hoog bezoek uit Düsseldorf. In het Oranjepark staat naast andere landen als Indonesië deze keer Duitsland centraal. Burgemeester Wolfgang Scheffler van Düsseldorf verricht de officiële opening van de internationale cultuur- en culimarkt die zich ook mag verheugen in belangstelling van de voormalige partner- en nu vriendschapsstad – Minden.

Scheffler en zijn naaste medewerkers hebben er onder meer voor gezorgd dat Düsseldorf zich op 7 juli ook op toeristisch gebied laat vertegenwoordigen. De stichting Gelre Assocation International heeft op 16 april in het kader van het thema ’75 jaar Vrede en Vrijheid’ met een bezoek aan de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalenrond diepe indruk gemaakt. Zowel Apeldoorn als Düsseldorf zijn tussen 16 en 17 april bevrijd van de nazi’s door respectievelijk de Canadezen en de Amerikanen. In beide steden zijn kort voor de bevrijding nog verzetsmensen gefusilleerd.

Tijdens een van de herdenkingsbijeenkomsten met nabestaanden van Duitse verzetsmannen noemde burgemeester Schiffler de aanwezigheid van de kleine Apeldoornse burgerdelegatie een regelrechte handreiking die in dankbaarheid wordt aanvaard. De aanwezigheid van de Apeldoorners werd in de Duitse media die in en rond Düsseldorf verschijnen breed uitgemeten.

Euregio

Al voor het Apeldoornse lidmaatschap van euregio Rijn-Waal wist Gelre Assocation de weg naar de nabije euregio’s (Enschede-Gronou en Rijn-Waal) te vinden. ,,Om onze plannen te kunnen verwezenlijk hebben we subsidie nodig”, aldus Simon Boon, de voorzitter van Gelre Assocation International. ,,Zowel bij de provincie als bij de gemeente Apeldoorn vingen wij bot.”

Een van de plannen in het kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid is de uitwisseling van een gymnasium uit Düsseldorf en Het Veluws College Mheenpark. Deze begint na de zomervakantie. Belangrijk aandachtspunten zijn de bezettingstijd en de bevrijding van hun stad. Ongetwijfeld staat in het kader van die uitwisseling voor de Apeldoornse scholieren een bezoek aan de Mahl und Gedankstätte in de binnenstad van Düsseldorf op het programma. Een museum waaraan onder meer een educatiecentrum is verbonden dat zich vooral richt op leeftijdscategorie van middelbare scholieren. Aan dat soort instellingen kan een relatief kleine stad als Apeldoorn zich spiegelen. Op kritische wijze belicht de museumdirectie de oorlogsjaren van Düsseldorf en wat daaraan onder de terreur van nazi’s voorafging. Met indringend fotomateriaal wordt er voorgoed afgerekend met ‘Wir haben es nicht gewusst’.

Herdenken

Van Simon Boon en de zijnen is het bekend dat hij op een voorstander is van gezamenlijk herdenken met Duitsers. Het is mogelijk dat scholieren uit Düsseldorf op 17 april 2020 in Apeldoorn aanwezig kunnen zijn. Ook medewerkers van de Mahl und Gedankstätte hebben hun belangstelling daarvoor getoond. ,,Wij zullen daarover uiteraard overleggen met Apeldoorners die de herdenkingen organiseren”, zegt Boon. Boon kan op de steun van leden van de Joodse Gemeenschap rekenen.

Simon Boon zegt blij te zijn met dit positieve geluid. ,,Wij als Gelre Assocation International willen ons inzetten om burgers van waar dan ook bij elkaar te brengen. WorldProof 2019 is ons eerstkomende evenement, daarnaast werken nu al aan de uitwisseling van de scholieren uit Apeldoorn en Düsseldorf.”

Op 7 juli zullen de burgemeesters van Apeldoorn en Düsseldorf elkaar ontmoeten. Ook vanuit de culturele hoek in Apeldoorn is belangstelling voor samenwerking met deze grote stad. ,,Hopelijk kan dit leiden tot iets moois”, zegt Simon Boon. ,,Het initiatief is opgestart in het kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid en dat willen we graag doortrekken. Het lidmaatschap van Apeldoorn van de euregio Rijn-Waal is een stap vooruit. Maar laat een ding duidelijk zijn: er is meer dan toerisme, handel en technische ontwikkelingen en andere zaken die goed zijn voor de economie. Daar wil ik het voorlopig bij laten.”

Meer over het bezoek van Apeldoorners aan Düsseldorf staat hier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!