Gigant vertoont wereldwijd bekroonde film Mr. Lazhar

Donderdag 3 mei 2012

Door Randy Gasper

Micro_scope (pers)

Vanaf 10 mei is tot het einde van de maand de mooie Quebecoise (Frans-Canadese) film Mr. Lazhar te zien in de bioscoop. De film gaat over een 11-jarig jongetje Simon die op de donderdagmorgen altijd de taak heeft om de melkpakken klaar te zetten voor zijn medeleerlingen. Als hij die donderdagmorgen zijn klas wilt binnenlopen, blijkt de deur echter op slot te zitten. Als hij door het raam kijkt, ziet hij tot zijn schrik dat zijn juffrouw zich in het klaslokaal heeft opgehangen.

Zijn klasgenootje en vriendinnetje Alice – die eveneens ooggetuige is van de zelfmood – herinnert Simon er aan dat hij de juffrouw had gekrenkt, toen zij Simon alleen maar troostend wilde knuffelen. Bij Simon ontstaat een schuldgevoel. Hij weet zich geen houding te geven.

De kinderen van de klas zijn in shock. Ze kunnen niet bevatten dat deze lieve juffrouw het leven niet meer zag zitten. Dan komt Monsieur Lazhar. Met zijn eigenzinnige lesmethodes weet hij goed met de kinderen te communiceren. Ook over heftige zaken als de dood, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen.

Ondertussen strijdt Monsieur Lazhar ook nog voor zijn eigen belangen. Hij is al jaren woonachtig in Canada, nadat hij Algerije is ontvlucht. Zijn asielaanvraag loopt niet bepaald voorspoedig en dat geeft hem de nodige spanningen.

De film geeft een zeer heftige weergave van de worstelingen waar zowel kinderen als volwassenen mee te maken hebben. De ontroerende scène waarin Simon zijn verdriet niet meer onder stoelen of banken kan steken, staat bij mij op het netvlies geschreven en ontroerd me nog steeds als ik er aan terug denk. De film is in vele landen in de prijzen gevallen, zo ook bij ons tijdens het Filmfestival Rotterdam.

Een meesterwerk en dus een must-see voor de echte filmliefhebber.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?