Gospelkoor Goodnews haalt koor van wereldberoemde dirigent Martin Alfsen naar Apeldoorn

Woensdag 12 februari 2020

Door Carla van Vliet

Reflex

Roelf Roelfs, dirigent van het Apeldoornse gospelkoor Goodnews, heeft geregeld dat het Noorse gospelkoor Reflex naar Apeldoorn komt. Op vrijdag 28 februari treedt het koor op in Menorah aan de Paslaan. Ook dirigent Martin Alfsen komt uiteraard mee. Roelf vertelt hoe dit precies zo is gekomen…

Hoe bijzonder is dit eigenlijk?

,,Heel bijzonder! Martin Alfsen is een grote bekendheid in de gospelwereld. Hij heeft heel veel gospelmuziek zelf gemaakt met een zekere herkenbaarheid in arrangement en een eigen karakteristieke kleur. Hij zorgt altijd voor een prachtige harmonie tussen tekst en muziek. Over de hele wereld zijn er koren die zijn muziek in hun repertoire hebben. En zijn gospelkoor Reflex is één van de Noorse topkoren waarmee hij nu op Europese tour is. Om aan te geven over welke orde van grootte we het hebben: Andraé Crouth, Richard Smallwood, Bebe & Cece Winans zijn zomaar wat grote namen die met hen opgetreden hebben. Best bijzonder, toch?!”

Het klinkt alsof jij Martin Alfsen persoonlijk kent?

,,Dat klopt ook wel. In februari 2008 bezochten we een concert van Reflex in Witten tijdens een tour van hen door Duitsland. In de pauze tijdens het koffiedrinken kwam Martin toevallig bij ons aan tafel staan. We spraken uiteraard over gospel en ik vertelde hem dat ik ook een gospelkoor had. Hij zei toen al dat hij een keer naar Nederland zou willen komen. Dat heb ik onthouden. Ook vroeg ik hem over zijn zelfgeschreven stuk ‘7  Døgn i Jerusalem’, of dat in het Engels verkrijgbaar was. Hij adviseerde het vooral in eigen taal te zingen.

Zodoende heb ik het in 2009/2010 vertaald in het Nederlands. Daarna heb ik dit ingestudeerd met een projectkoor en we zouden het uitvoeren in april 2012. Door ernstige ziekte van mij vond de uitvoering pas plaats in 2015. Maar tijdens dit vertaaltraject heb ik vaak contact gehad met Martin over de uitvoering en de muziek. Ook kwam ter sprake dat hij wel eens een workshop zou kunnen geven.”

Wat voor workshop moet ik me daar bij voorstellen?

,,In 2016 bestond Goodnews 10 jaar en dit hebben we groots gevierd met een muzikaal weekend met daarin een workshop van Martin en een jubileumconcert. De liederen die hij mij vooraf stuurde heb ik basic aan het koor aangeleerd en toen hij vrijdag arriveerde heeft hij diezelfde liederen op zijn eigen voortreffelijke wijze ingestudeerd en afgemaakt. Dit ging zaterdag zo door en ’s avonds dirigeerde hij het grootste deel van ons jubileumconcert. Iedereen was zeer positief over dat weekend en we kijken er met plezier op terug.”

Het gaat om gospelmuziek, wat is dat precies? Kan dit heden ten dage nog wel en wat heb jij ermee?

,,Gospelmuziek is een genre binnen de christelijke muziek en is tijdloos. Meer dan dertig jaar geleden is er een groot aantal gospelkoren opgericht, zoals ook destijds gebeurde in Duitsland en Nederland. De bekende Noorse groepen hebben vaak een voorbeeldrol vervuld dankzij hun ervaring en kwaliteit. Zoals Reflex dus.

Persoonlijk heb ik veel met gospelmuziek. Weet je dat het woord ‘gospel’ uit het oud-engelse woord ‘goö’ (goed) ‘spell’ (nieuws) komt en dus ‘goed nieuws’ of ‘blijde boodschap’ betekent? En juist die Boodschap in deze muzikale, veelal meerstemmige, vorm maakt me blij. Ik haal er troost uit en met mij vele anderen. Mijn eigen koor heet niet voor niets Goodnews en wij zingen ook zeer regelmatig liederen van Martin Alfsen.”

Hoe kan het dat Martin Alfsen naar Apeldoorn komt?

,,Martin Alfsen doet met zijn gospelkoor Reflex een tour door Duitsland, genaamd de ‘Gospel Celebration Tour’. Dit is eigenlijk ontstaan toen Martin Alfsen 60 jaar werd en dat vierde met een groot gospelconcert. Toen hij mailde deze tour door Duitsland te gaan doen kwam voorzichtig de suggestie om ook een concert in Apeldoorn te geven. Gezien de mooie herinneringen aan het fantastische gospelworkshop weekend was iedereen direct heel enthousiast. Met een aantal anderen hebben we een podium, onderdak en kaartverkoop geregeld. Nu kunnen veel meer mensen kennismaken met zijn muziek en hem persoonlijk in actie zien. Er zijn al kaarten verkocht aan mensen ver buiten Apeldoorn. Het is echt een uniek evenement.”

Wanneer en waar gaat dit plaats vinden en hoe kom ik aan kaarten?

,,Dit eenmalige concert vindt plaats op vrijdag 28 februari, in Menorah, Paslaan 11 in Apeldoorn en kaarten kunnen besteld worden via www.goodnewschoir.nl/reflex. Je mag dit eigenlijk niet missen!”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!