Graham Robins Soul Connected

Donderdag 31 oktober 2013

Door Bart Lauw

Ken je dat ook? Van die momenten dat je zo geraakt wordt door muziek dat het een strijd wordt tegen dat brandende gevoel in je ogen. Afgelopen week had ik twee keer zo’n sporadisch moment en ik verloor beide keren het gevecht. En zo sta je dus in het Bluescafé met tranen in de ogen te kijken naar Rather Go Blind van Graham Robins en band en twee dagen later in Artcafé Sam Sam bij het nummer Snow Blind van Graham Robins met begeleiding van Cos Nahuway.

Tijdens het Apeldoornse King Town Jazz&Soul Festival, mei j.l., trad Graham op in Artcafé Sam Sam. Zijn eerste kennismaking met Apeldoorn. Dat werd zo’n daverend succes dat eigenaresse, Anja Slotboom, in al haar wijsheid besloot Graham snel weer naar Nederland te halen. Daar wilde ik haar graag bij helpen. Zelf ben ik altijd wel in voor een spontane actie en tevens ben ik woonachtig downtown centrum, dus stelde ik mijn huis beschikbaar voor Graham. Een huiskamerconcert was mijn enige wens als tegenprestatie. Zo geschiedde!

Augustus j.l. hield Graham een tweetal optredens bij Sam Sam. Een samen met Cos en een tijdens de tweewekelijkse vrijdagse jamsessie die daar altijd wordt gehouden. Ook werd er een mini jam voor een select gezelschap bij ondergetekende gerealiseerd, alsmede het beloofde concert in de woonkamer voor een persoon of veertig. Tussendoor schreef hij nog een prachtig nummer op mijn dakterras en speelde hij regelmatig spontaan op mijn piano. Een ieder die van de concerten getuige is geweest was diep onder de indruk. Zijn muziek is een combinatie van Blues, Singer songwriter, Jazzy, maar alles gezongen met pure Soul. Vooral het feit dat Graham, door zijn eigen passie en intensiteit, op het podium ook regelmatig zelf een strijd levert tegen zijn emoties maakt de sound zo puur dat het dwars door het hart van de luisteraars snijdt.

Vorige week was the man back in town. De optredens in het Bluescafé en in Sam Sam hebben mij opnieuw tot tranen toe geroerd. Wederom speelde Graham met de Apeldoornse gitaarvirtuoos Cos Nahuway, maar ook met Apeldoornse muzikanten die nimmer in deze setting hebben samengespeeld, maar zich ontpopten tot een enthousiaste, uitstekende band. Bij een mengeling van covers en veel eigen werk kreeg ik wéér goosebumps. Vooral de cover Rather Go Blind van Etta James, en een van zijn eigen nummers, Snow Blind, waren een indrukwekkende en intense aanslag op mijn geestesgestel.

Een must-see muzikant aldus, zowel door de sound, maar ook door de sympathieke en bescheiden mens die Graham is. En u treft het. Van 10 december tot 20 december zal hij weer acte de présence gaan geven in ons pittoreske Apeldoorn. Zet het alvast in de agenda, want een bak vol enthousiasme verdient Graham….en jij!

Soul connected!

Een video-impressie vanuit het Bluescafé gemaakt door ons aller Peter Vroon:

Graham Robins Bluescafe from Peter vroon on Vimeo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!