Graveyard Train in Gigant café: Burning music

Dinsdag 12 augustus 2014

Door Pedro Waldenaar

Zondagmiddag, 10 augustus; een middag om nooit meer te vergeten. De Australische band Graveyard Train treedt op in Gigant; donderslagen bij een heldere hemel. Buiten regent het; stadsoase is vanwege de regen naar het café van Gigant verplaatst. Het is 16.15 uur; geen band…….niet te bereiken en Australië is toch ver weg. Het is druk in het café en de sfeer is goed; er worden heerlijke plaatjes gedraaid. De spanning stijgt: komt er wel of geen band en gelukkig….. een half uur later kondigt de programmeur het goede nieuws aan: Graveyard Train is er!!! Een luid gejuich gaat op: De band gaat optreden. En weer een half uur later is het zover. Nog gauw wordt er een setlist geschreven.

Buiten schijnt inmiddels de zon en binnen start de band met “Dead Folk Dance”; donderslagen bij een heldere hemel. Dit is werkelijk sensationeel; dit is werkelijk buitengewoon; Zes jongelui uit Australië komen werkelijk donderend binnen. Naast het gitarengeweld en de drums is er een hamer en een robuuste ketting. Met een hamer wordt zeer ritmisch op een robuuste ketting geslagen. Beelden van slaven; geketend aan kettingen op een schip; meters hoge golven dringen zich aan mij op. Met op de achtergrond gezang. Gezang van Graveyard Train. Het publiek is onder de indruk; fans zijn meegekomen en zingen het nummer mee. De bandleden kijken bij het zingen omhoog en zoeken kennelijk iets in de wolken. Een van de bandleden is helemaal in trance; friemelend aan zijn T-shirt stoot hij oerkreten uit.

Na “Dead Folk Dance” wordt het nummer “Bit by a Dog” ingezet; grommende muziek; dreigende ogen; met banjo en gitaargeluiden ondersteund.  Je zou er bijna bang van worden. Het is gestoorde psychedelica. Buiten wordt er gebarbecued; de rook komt naar binnen en bij het nummer “Parasite” vreest een bandlid dat de kabels in de fik vliegen. De geur van de brandende barbecue hangt om de band en het publiek heen.

De zomer van 2014 in Gigant: De wereld staat in brand met drie oorlogen tegelijkertijd; maar hier speelt de band verder; ondanks de rook en de geur van de barbecue: “ Get the Gold” is het volgende nummer; het nummer past precies bij de band: ruige jongens; die luid met elkaar samen zingen; opgestuwd door de drums en de gitaren. “Get the Gold”; pak het goud.

Er wordt gedanst en de band danst met het publiek mee; samen wordt er gezongen; gespeeld en gedanst: mooier moet het toch niet worden. Toeristen uit Amsterdam zijn verwonderd wat zich hier afspeelt; zijn enthousiast dat dit hier gebeurt: in Gigant in Apeldoorn.

De zomer van 2014: waarin gelukkig Gigant niet in brand staat; maar wel het publiek. Het laatste nummer “Boneyard” wordt ingezet. Weer die banjo en weer die samenzang; zes mannen zorgen voor kippenvel; zorgen voor een eindeloze emotie. Er volgen toegiften en nà afloop is er het contact met het publiek. Verbroedering is deze middag bereikt! Een onvergetelijke zondagmiddag in de zomer van 2014 in Apeldoorn: gratis en voor niets. Graveyard Train – helaas het laatste optreden in Nederland; nu terug naar Australië.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!