H10a verkast naar de Eglantier

Maandag 12 december 2016

Door David Levie

Galerie H10a verhuist met ingang van het nieuwe jaar naar winkelcentrum de Eglantier in de Maten. Noodgedwongen, want aan de Vosselmanstraat, recht tegenover CODA, is een einde gekomen aan een bestaan in een riante ruimte. Het pand krijgt een echte huurder. De galerie mocht er leuke dingen doen in het kader van leegstandsbeheer.

Echt blij zijn de kunstenaars Anneke Eggermont, Ineke Moes, Gerard Oltmans, Roel Ottow, Ranko Skenderija en Kees Woestenenk die samen het collectief H10a vormen dan ook niet. ,,Maar er is geen alternatief’’, verzucht woordvoerder Roel Ottow die al eerder met een exodus te maken heeft gehad. Aan de Hoofdstraat 10a (de galerie ontleent er zijn naam aan) en aan de Christiaan Geurtsweg was het in het recente verleden ook al inpakken en wegwezen. Groot was dan ook de vreugde toen de Vosselmanstraat, in het hart van het Cultuurkwartier in zicht kwam. De Apeldoornse kunstenaars konden er hun eigen werk uitgebreid laten zien en daarnaast collega’s van buiten de stad uitnodigen voor een expositie.

Als het aan Ottow en de zijnen ligt, gaat dat straks ook in de Maten gebeuren, zij het op veel kleinere schaal. H10a gaat terug van 600 vierkante meter naar minder dan 200. Afgelopen zaterdag was er een afscheidsfeestje aan de Vosselmanstraat waarvoor een minimale belangstelling bestond. Slechts een handjevol bezoekers kwam opdagen. Een voorbode van wat straks in de Maten gaat gebeuren? Roel Ottow denkt van niet. ,,Een openingsfeestje is nu eenmaal aantrekkelijker dan een afscheidsfeestje. Maar het is duidelijk dat we graag wat langer op onze huidige plek in de stad hadden willen blijven. Daar hebben we niets kunnen vinden. Dan houd je twee mogelijkheden over. Of een sluimerend bestaan zonder eigen ruimte of gebruik maken van de mogelijkheden die zich wel voordoen. En dat doen we dus nu.’’

Ook dat zal met pijn, moeite en veel inzet van de kunstenaars moeten gebeuren. Van het huidige H10a hebben ze iets fraais gemaakt en ook in het winkelpand nabij de Zeeman op de Eglantier moet het nodige gebeuren. ,,In de huidige staat is het nog niet toonbaar als galerie’’, zegt Roel Ottow. Vanmiddag is de kunstruimte leeggemaakt. Roel Ottow verwacht dat eind januari, beging februari n H10a in de Maten weer van zich laat horen. Iets later ligt de eerste expositie in het verschiet.

Wie op de hoogte wil blijven: http://galerie-apeldoorn.nl/

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?