Hans Liberg soms geniaal en soms dodelijk saai.

Woensdag 19 februari 2014

Door TheaterStefan

Liv Ylva


De avond met of van Hans Liberg in Orpheus Apeldoorn begint voor mij als blogger verwarrend en blanco. Ik bereid me altijd voor op de show door het lezen van recensies en het verhaal wat de schouwburg me biedt. Dit keer staan de koppen haaks tegenover elkaar, daar waar Schouwburg Orpheus vrolijk kopt met “eerbiedwaardige composities worden carnavalskrakers”  kopt de krant De Stentor op  12 december 2013 met “Hans Liberg maakt rommeltje van Attacca.”

Ik ken Hans Liberg van DVD en een geweldig optreden voor Joop van den Ende waarin Hans, met een dikke knipoog, op zijn geniale wijze van een paar klassieke nummers ineens een geweldige geschiedenis van musical/tv herkenning maakt.

De avond zelf verliep wisselend, er waren hele mooie hoogtepunten maar ook stukken vol herhaling en momenten die er van mij uitgehaald mochten worden. De herhaling begon al in de ouverture. Die herhaalde Hans nog een keer, iets wat hij elke show doet. Ook de combinatie van bepaalde nummers kende ik al uit andere shows.

Wat altijd goed werkt is de geestige link met de klassieke muziek, met een grote knipoog naar de klassieken componisten. Wat opviel was dat Hans veel nummers uit zijn “eigen tijd” gebruikt. Hierdoor was het voor de jeugd van tegenwoordig moeilijk te begrijpen. Wanneer de grijze zaal een moment van erkenning had, viel het voor de jeugd soms stil, Hans die vorig jaar al 30 jaar in het vak zat probeerde met zijn eigen vertaling van de muziekterm “fis”, dit is voor de jeugd “hashtag F”, een brug naar de jeugd te slaan.

Na de pauze kwamen de geweldige jonge drummer en de bassist/gitarist meer aanbod en speelde Hans, door middel van een vrije vertaling van de Y.M.C.A. van the Village People, in op de problematiek met homo’s in Rusland. Daar ben ik persoonlijk dan weer blij mee. De verder platvloerse grappen op niveau Gorden mochten er naar mij smaak uit maar sloegen goed aan in de zaal.

Een soms induttende avond met een schaterlach, maar dit alles had in plaats van 2 uur ook in iets meer dan een uur gekund. Hopelijk sluit Hans zich volgend seizoen iets langer op en komt hij met een echt vernieuwende show.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?