Helmert Woudenberg, een geheel andere kijk op sprookjes

Vrijdag 7 april 2017

Door Ben Eggermont

Theater Orpheus

In een redelijk gevulde Hanoszaal speelde Helmert Woudenberg op donderdag 6 april 2017 zijn voorstelling ‘Diep verscholen in het woud’. Muzikaal begeleid door de accordeonist Don Munzer. Met deze voorstelling geeft Helmert een geheel eigen kijk op het verschijnsel sprookje.

Ter voorbereiding op het voordragen van een keuze uit zijn verzameling van sprookjes, geeft hij een soort mini-college over achtergrond en betekenis van sprookjes als eeuwenoude lessen in levenskunst. Sprookjes gaan over levensvragen. De elementen vuur, water, lucht en aarde zijn de pijlers waarop  elk sprookje is gebaseerd, zowel in fysieke als in overdrachtelijke betekenis. Met het sprookje de 4 soldaten die terugkeren uit de oorlog wist hij dit mooi te illustreren. Het evenwichtig samenwerken van deze innerlijke tegenstrijdige elementen zal uiteindelijk positief uitwerken. Om de elementen nog iets duidelijker te typeren, sprak hij korte teksten in fantasietaal, een soort pseudo Oekraïens waarbij toon, intonatie en ritme de elementen verbeeldden.

Na deze inleiding begon het echte vertellen. Uit de 64 sprookjes die Helmert heeft bijeengebracht mocht het publiek een keuze maken door een kaart te trekken uit de zak met 64 kaarten. De sprookjes heeft hij verbonden aan de 64 karakters uit de I Tjing.

Laat ik het sprookje ‘De gevluchte heks’ kort weergeven.

,,De arme zonen van een boer gaan op zoek naar het levenswater voor de zieke koning en kunnen zo de helft van het koninkrijk erven. Onderweg komen ze bij een rivier waarin een groep boeren een heks proberen te verdrinken. De jongste broer koopt met al zijn geld de hekst vrij die meteen wegvlucht. Om te overleven vraagt hij zijn broer te willen betalen voor zijn eten en onderdak. Daarvoor moet hij wel per keer een oog missen. Na dagen blind door het bos gedwaald te hebben, ontmoet hij iemand die hem de fles levenswater geeft en hem het licht in zijn ogen teruggeeft, het waas de gevluchte heks. Hij keert huiswaarts en ontvangt de beloning. Zijn oudere broer denkt hetzelfde te bereiken door zijn ogen uit te steken en op zoek te gaan in het bos. Vruchteloos, hij kwijnt weg in het bos en sterft.”

Het voert te ver alle gehoorde sprookjes te benoemen. Dus besluit ik met de opmerking dat ik voortaan geheel anders naar sprookjes zal luisteren. Met een welwillend applaus verlaat het publiek de zaal om in het café nog even na te praten.

Diep verscholen in het woud – Helmert Woudenberg
Theater Orpheus, Hanoszaal
6 april 2017

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?