Herplannen, anders indelen en aanpassen

Donderdag 7 mei 2020

Door Redactie

Het is een hele klus voor Apeldoornse instellingen zoals Theater Orpheus, Gigant en Vue. Gisteren, woensdag 6 mei, kwam er positief nieuws uit de persconferentie: er komt een versoepeling van de coronamaatregelen. Zo mogen bioscopen en culturele instellingen vanaf 1 juni weer open, maar wel met gepaste maatregelen. Dat betekent dat Orpheus, Gigant en de Vue bioscoop ook weer open mogen.

Theater Orpheus maakt vandaag, donderdag 7 mei, bekend dat een flink aantal voorstellingen die vanaf het moment dat de intelligente lockdown inging niet konden plaatsvinden, opnieuw ingepland zijn. Te denken valt aan onder meer de voorstelling van Jon van Eerd die in maart zou zijn. Deze voorstelling is verplaatst naar 20 maart 2021. De voorstelling van Jandino Asporaat is ook een jaar verschoven; van april 2020 naar april 2021. Deze maand, mei 2020, zou Herman van Veen optreden in Theater Orpheus, maar dit wordt 2 en 3 maart 2021. ,,Het blijft echter een hele ingewikkelde puzzel om alle voorstellingen en concerten te verplaatsen”, meldt Orpheus in de nieuwsbrief die ze vandaag verstuurden. ,,Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om nieuwe speeldata te vinden voor de ruim 100 voorstellingen die vanwege de coronacrisis niet door hebben kunnen gaan.”

Nieuw theaterseizoen

Volgende maand, in juni 2020, maakt Orpheus bekend wat het nieuwe theaterseizoen, van september tot juni, in petto heeft. Directeur Mirjam Barendregt vertelt dit in het onderstaande filmpje en meldt daarbij ook dat de schouwburg op 7 september een aantal voorproefjes geeft van dat nieuwe seizoen. ,,We hopen dat iedereen daarbij kan zijn. Maar mochten het er toch meer zijn dan er op dat moment in de zaal mogen of kunnen, dan kan je altijd nog meekijken vanachter je computer.”

Artikel gaat verder onder de video

Licht aan het einde van de tunnel

Ook voor Gigant ligt er een grote uitdaging. ,,Het zijn positieve ontwikkelingen, dat zeker”, vindt Tessa Korf van Gigant. ,,Wij bij Gigant zijn er erg enthousiast over: er lijkt namelijk licht aan het einde van de tunnel te komen. Hoe het er na de opening uit gaat zien moeten we nog uitzoeken. We hebben nog geen concreet plan, want 30 mensen is best weinig. Zeker als dat inclusief personeel is. Overdag kun je dan niet zo veel doen, maar we moeten nog even puzzelen. Er is in ieder geval bekend dat we weer open mogen en dat is al heel fijn.”

Ze vertelt dat ze op 1 juni de eerste stap willen zetten om weer open te gaan. ,,Wellicht beginnen we dan met cursussen en lessen. We kunnen niet alles tegelijkertijd openen. Dus daar moeten we nog een weg in zien te vinden. We kunnen het aantal bezoekers reguleren als we per onderdeel open gaan. Nu scheiden we de bezoekers ook al zo veel mogelijk. We laten bijvoorbeeld niet alle cursisten tegelijkertijd komen. Dus dat reguleren we al. Maar we denken dat we de bezoekersstroom wel goed kunnen begeleiden. Maar ook hiervoor geldt: we moeten nog even kijken hoe we het aan gaan pakken en welke onderdelen we als eerste open gaan stellen vanaf 1 juni.”

Looprichtingen

Qua maatregelen en eventuele aanpassingen, gaat Gigant uiteraard letten op de bekende regels van het RIVM, legt Tessa uit. ,,En daar wijzen we onze bezoekers daar ook op. Daarnaast hangt er in elk leslokaal, filmzaal en andere ruimte een desinfecterende spray. Maar we hebben ook looprichtingen aangebracht op de vloer. Zo hebben mensen een idee wat de 1,5 meter precies is en waar ze het beste kunnen lopen om zo de gepaste afstand te bewaren. We hebben ook, dat hadden we al voordat we gingen sluiten, de RIVM maatregels op briefjes door het gebouw heen hangen.”

Ze vervolgt: ,,De schoonmakers letten extra goed op deurklinken, lichtknopjes, trapleuningen en andere vlakken die veel worden aangeraakt. Deze worden extra goed schoon gemaakt.” Ze verwacht dan ook weinig problemen. ,,Ik denk dat mensen zich wel aan de regels houden. Iedereen heeft de basisregels ondertussen wel door en ik denk ook wel dat de meeste mensen snappen hoe belangrijk deze regels zijn. De meeste mensen zullen wel voorzichtig zijn, ik verwacht geen massa’s mensen na 1 juni. Ik denk dat de meeste mensen toch wel even aftasten hoe het na 1 juni zal gaan.”

Huiverig

Tessa zegt dat het voor de planners lastig is om voorstellingen opnieuw te boeken als je niet weet hoe de maatregelen zich gaan ontwikkelen. ,,Artiesten zijn zelf ook huiverig en dat begrijpen we heel goed. Het is niet onze intentie om alle evenementen, concerten en poppodia eeuwig vooruit te schuiven. Dus als het kan en mag zouden we deze events wel graag houden met de maatregels natuurlijk. Maar we hebben een positieve kijk op de toekomst en we willen ook wel weer aan de slag zodra het kan. We staan te popelen om weer dingen te doen, maar we zijn nu wel even zoet met het bedenken van scenario’s waarin we onze activiteiten op de maatregelen kunnen laten aansluiten.”

Wel zijn er al een aantal nieuwe data. ,,Maar dit is allemaal onder groot voorbehoud, we wachten met z’n allen geduldig af wat de vervolgstappen van de overheid zijn. Dus hier kunnen de bezoekers ons niet op vastpinnen. Van concerten en clubnachten hebben we nieuwe data. Veel van deze data vinden plaats in het najaar van 2020.”

18 september 2020 – Toontje Lager

9 oktober 2020 – The Bruceband

22 november 2020 – Jazzclub Gigant, a Breeze of Jazz

14 november 2020 – Tante Joke Karaokeband

22 januari 2021 – Massada

Naar de bioscoop

Door de versoepelde maatregelen kunnen ook de bioscopen weer open, dus ook de Vue bioscoop aan de Nieuwstraat. Marcello Grosso laat weten: ,,We zijn blij dat we open kunnen, maar het gaat wel lastig worden in verband met de maatregelen. Het protocol ligt klaar, maar de vraag is of het publiek ons weet te vinden. Is de bioscoop hét uitje als de maatregelen weer versoepelen?” Hij zegt dat ze op 1 juni weer open willen. ,,Maar wel met aangescherpte maatregelen. Als ondernemers staan wij te popelen om weer aan de slag te kunnen, maar veiligheid staat voorop.”

Marcello laat weten dat ze al goed hebben nagedacht over hoe ze het allemaal in de praktijk gaan aanpakken. ,,We maken extra schoon, letten goed op de 1,5 meter en hebben aparte in- en uitgangen. We hebben éénrichtingsverkeer en dezelfde maatregelen als in de supermarkt. We zorgen er op een professionele manier voor dat de bioscoop een coronaproof uitje wordt. Alleen op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat een bioscoopbezoek goed, veilig en verantwoord kan plaatsvinden. We hebben de officiële bevestiging gekregen van de overheid dat we 30 mensen per zaal/ per film  vanaf 1 juni mogen verwelkomen. We zijn zeer verheugd over dit nieuws en kunnen niet wachten om weer te openen.”

Nieuwe data voor films die de afgelopen maanden zouden draaien zijn er nog niet, meldt hij. ,,Daarvoor zijn we in overleg met distributeurs. We zijn afhankelijk van andere partijen als het gaat om de planning. Wij vertonen alleen films. We moeten dus wachten op de planning van het hoofdkantoor.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!