Help de bevolking van Oekraïne

Het Ketelhuis als concertzaal

Zondag 24 april 2016

Door Ben Eggermont

NJO

Het Ketelhuis aan de Veldhuisstraat 7 was vrijdagavond 22 april 2016 de locatie voor de première  voorstelling Songbook #2 door 4 musici van het NJO, Merlijn Runia (mezzopraan), Daniel Boeke (klarinet), René van Munster (cello) en Raphaella Engelsberg (viool). Het werk, gecomponeerd door Gregory Charette, werd onder de regie van Isabel Schröder uitgevoerd.

Het was voor het eerst dat het Ketelhuis dienst deed als muziektempel. In de afgelopen maanden hebben de componist, de musici hard en intensief gewerkt aan het tot stand komen van deze voorstelling. Samen met een aantal tekstschrijvers van het Ketelhuis zijn de liedteksten gekozen en tot stand gekomen, een ware samensmelting tussen muziek en tekst met het gebouw als extra inspiratiebron en was hier in het Ketelhuis voor het eerst te horen.

Kort na achten liep de zaal langzaam vol, iedereen vond een plekje op een van de kartonnen festivalkrukken die verspreid in de ruimte stonden, een simpele en flexibele oplossing. Gedurende een uur werd het publiek verrast en vermaakt met zang en spel. Ze bewogen zich vrijelijk door de ruimte om optimaal gebruik maken van de kwaliteiten van het gebouw. De poëtische en soms humorvolle liederen werden met verve door Merlijn gezongen waarbij haar stem zich naadloos voegde naar de emotie van het lied, altijd ondersteund door het uitstekende spel van haar begeleiders. Halverwege wandelde het publiek begeleid door een spontaan gevormd straatorkest zich naar de naastliggende ruimte, waar men afsluitende twee liederen ten gehore werden gebracht, waarbij de zangeres zichzelf ook nog begeleide op een mini-piano. Na de slotklanken kregen ze een warm en hartelijk applaus van het publiek.

Een heerlijke avond met hedendaagse muziek door topmusici. Mocht deze voorstelling nogmaals worden uitgevoerd, wat zeker tot de mogelijkheden behoort volgens de regisseur, raad ik u aan dit te doen, houd de agenda van het NJO in de gaten.

Een gezellig samenzijn van publiek en musici besloot deze avond onder het genot van een drankje en een hapje.

De tekstschrijvers die hebben bijgedragen aan de samenstelling van de liederen zijn Anne-Mette Vergunst, Paul en Lynn Spendel, Bert van der Neut en Ric Hop.

Apeldoorn heeft er met het Ketelhuis weer een uitstekende locatie bij voor dit soort intieme evenementen, ik hoop dat er nog vele volgen.

Voor NJO informatie zie http://www.njo.nl, meer weten over het Ketelhuis en de mogelijkheden, zie http://ketelhuisapeldoorn.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?