Historisch belangwekkend repertoire en nieuwe creaties

Woensdag 4 november 2015

Door Redactie

Introdans presenteert Something Old Something New

In de maand november is Introdans zowel in Apeldoorn als in Zutphen te zien met de voorstelling SOMETHING OLD SOMETHING NEW. Op woensdag 11 november om 20:00 uur danst het balletgezelschap in Theater Orpheus in Apeldoorn, op vrijdag 20 november is dezelfde voorstelling in De Hanzehof in Zutphen te zien. Naast een van de hoogtepunten uit het oeuvre van meesterchoreograaf Jiří Kylián danst Introdans een wereldpremière van Nils Christe en een Nederlandse première van de wereldwijd vermaarde Sidi Larbi Cherkaoui.

Van meesterchoreograaf Jiří Kylián danst het gezelschap La Cathédrale Engloutie. Een choreografisch juweel dat in 40 jaar niets aan zeggingskracht verloor. Het ballet is geïnspireerd door het, bij duisternis, enkel hóren van de zee. Een van de vier dansers die in 1975 de wereldpremière van La Cathédrale Engloutie dansten, was Nils Christe. Na zijn carrière bij het Nederlands Dans Theater ontwikkelde hij zich tot een van de internationaal meest succesvolle Nederlandse choreografen.

Voor Something Old Something New maakt Christe een nieuw werk, zijn 24ste creatie voor Introdans: Cactus. Op de sacrale muziek van Arvo Pärt creëerde hij een poëtisch ballet. Something Old Something New wordt afgesloten met de Nederlandse première van Orbo Novo, een creatie van de internationaal gelauwerde, Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Larbi – recent benoemd tot artistiek directeur van het prestigieuze Koninklijk Ballet van Vlaanderen – maakte de choreografie op uitnodiging van het New Yorkse Cedar Lake Contemporary Ballet. Hij liet zich daarbij inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem oproept, ofwel: door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!