Iedereen is altijd op het juiste moment op de juiste plek

Zondag 3 november 2013

Door Corinne Abbekerk

De dag na de overhandiging van de cd ‘Een plek voor de ziel’, de tweede cd van Jhr. Bert-Jan Peter van der Mieden, aan wethouder Olaf Prinsen.

Op een schitterende locatie aan de Asselsestraat in Apeldoorn, bij Kobald Pianorestaurateurs, speelt Bert-Jan van der Mieden op zaterdagavond 2 november zijn pianolichtjes. Pianolichtjes zijn vrije improvisaties op piano, de muzikale vertaling van de weblichtjes, spreuken die Bert-Jan dagelijks plaatst op zijn website. Een intiem recital waarbij zo’n 20 mensen aanwezig zijn. We worden warm ontvangen met een kopje koffie of thee. Om 20.00 uur heet Bert-Jan ons welkom en geeft een korte uitleg over wat ons deze avond te wachten staat. Bert-Jan stemt zich af op het hier en nu, het publiek en de omgeving, om het juiste gevoel te creëeren voor zijn improvisaties. Een bijzondere manier van elkaar verbinden.
De opening is gebaseerd op het weblicht: ‘Breng je Zelf en de Ander in elk hier en nu tot leven’.
Door het spelen van de diverse pianolichtjes neemt Bert-Jan ons mee op reis, zijn reis en jouw eigen reis, waarbij de weblichtjes een leidraad vormen. De reis start in het verleden, terug naar het begin, weblichtje ‘Overal zochten zij het Licht, tot zij herinnerden en het in hen Zelf en in de ander zagen’. Na deze teruggang vervolgen wij onze reis. Inmiddels is de rugzak gevuld, met proviand, een routekaart, een kompas en wellicht een goed boek. Onze levensreis, zoals we allen weten, bevat ups en downs. Pieken, dalen, lange wegen, omwegen, verkeerde wegen en wellicht verdwalen we ook wel eens. Na de donkerte/regen volgt zonneschijn. Eén ding is zeker: we zijn zelf verantwoordelijk voor de weg die we gaan. We luisteren naar de vrije improvisatie behorend bij het weblicht ‘Een verwerkte traan is een Bron van Geluk’. In deze improvisatie zijn duidelijk de donkere stukken herkenbaar, luide akkoorden in de bastonen vullen de zaal. Vervolgens is er in de improvisatie twijfel te beluisteren, langzaam wordt het stuk lichter en rustiger, er is zelfs een stilte, waarna vervolgens de rustige hogere tonen worden aangeslagen als einde van dit pianolichtje en als einde van de eerste helft van deze avond.

Er is gelegenheid om tijdens het ‘verwerken’ van het eerste deel om een lekker biologisch (sinaas-) appelsapje te nuttigen. Er wordt deze avond op verschillende manier gezorgd voor de innerlijke mens.

Deel twee start met ‘een wereld vol tegenstellingen’, zielsverlangens realiseren, luisteren naar jezelf. De vragen ‘Wie wil ik zijn?’, ‘Wat wil ik zijn?’ en ‘Hoe wil ik zijn?’ staan hierbij centraal. Weblicht ‘Hoe is het weer van binnen? Onderzoek de mist en ontdek de zon’ wordt muzikaal vertaald door van der Mieden. Bert-Jan geeft aan dat door jezelf open te stellen voor ‘het andere’ er een bewustere en daardoor betere wereld ontstaat. Wees bereid te onderzoeken maar behoud zeker het goede. Zo ontstaan er nieuwe vergezichten/uitzichten. Zo wordt jouw innerlijke licht een baken voor anderen. We herinneren ons het innerlijke licht en luisteren naar een door ons ieder in te vullen toekomst. Bijbehorend weblicht ‘Hervind hetgeen jou gelukkig maakt’ wordt vertolkt. Een positief, lieflijk en vrolijk muziekstuk, zonder donkere en twijfelachtige tonen.

Bert-Jan vertelt, na het uitdelen van zijn visitekaartje, iets over zijn naam. De naam die in zijn paspoort staat, Jonkheer Bert-Jan Peter van der Mieden. Jonkheer voor innerlijke adel, Bert-Jan voor de herkomst van het gezin, de schijnpersoonlijkheid. Peter van zijn vader naar apostel Petrus, wat rots betekent; de ware persoonlijkheid. Van der Mieden betekent verhogingen in het landschap; uitzicht krijg je als je luistert naar anderen. Mooi en interessant om je naam zo te ontleden.

Een afsluiting volgt, een epiloog zonder weblichtje, ‘voedsel voor onderweg’ aldus van der Mieden. Een mooie improvisatie, die inderdaad stof tot nadenken geeft na deze indrukwekkende avond. Indrukwekkend, ja, dat is dé benaming. Rob en ik hebben een fijne, muzikale, indrukwekkende avond beleefd! De cd hebben wij inmiddels ook beluisterd, geen zware, moeilijke pianomuziek, maar mooie klanken met een verhaal.

Bert-Jan heeft een aantal optredens gepland staan, ook hij is beschikbaar voor huiskamerconcerten. Informatie is terug te vinden op deze site. De pianolichtjes zijn hier, elke week, gratis te downloaden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!