In prèmiere: Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Zondag 18 december 2011

Door Randy Gasper

Nu we een nieuwe bioscoop hebben en een filmfan binnen Apeldoorn Direct, zullen we zo nu en dan eens een waardige blockbuster uitlichten. Na New Kids Nitro, Puss in Boots (3D) en de sneak preview Machine Gun Preacher, was het afgelopen zaterdag dan echt tijd voor mij om de eerste echte Hollywood blockbuster movie van dit jaar te kijken in de nieuwe bioscoop van  JT Apeldoorn. Het werd Sherlock Holmes; A Game of Shadows. We hadden een mooie plek in het midden van de zaal, dus we zaten qua geluid optimaal gepositioneerd voor het 7.1 dolby digital surround, maar goed… genoeg reclame, nu de film.

Het is moeilijk om objectief te kijken naar een film waarin één van mijn favoriete acteurs speelt: Robert Downey Jr. Het is weer even wennen om hem dan weer in het Brits-Engels te horen, daar zet ik me dan maar gauw over heen.

Ik had deel 1 niet gezien en vreesde daarom het vervolgdeel vanwege de clou die ik eventueel dan zou begrijpen. Om maar meteen een ieders vrees weg te nemen: deel 2 is een nieuw op zich staand verhaal. Goed bedacht dus, want ik keek feitelijk naar een nieuw verhaal met hoofdrolspelers uit een eerdere versie. Dat je deel 1 niet hebt gezien, zal geen excuus zijn om deel 2 te gaan kijken

Het verhaal is goed en fantasierijk. In Europa worden een aantal bomaanslagen gepleegd aan het einde van de 19e eeuw. De schuld wordt gelegd bij de anarchisten van die tijd, gezien als verschillende terreur-bewegingen en daardoor blijft het werkelijke brein achter de aanslagen steeds buiten schot. Niet voor Sherlock Holmes, die op dat moment al meteen een complot ziet. Sterker nog: hij voorziet een wereldoorlog.

Op zijn typische orthodoxe eigen wijze gaat hij op onderzoek uit en niet zonder gevaar. Hij denkt het echter te moeten doen zonder zijn trouwe assistent Watson (gespeeld door Jude Law), die zijn speurwerk liever verruild voor een degelijk familieleven. Watson besluit afscheid te nemen van de samenwerking met Holmes, die op dat moment toch al enigszins zijn vriendschap met Watson heeft laten verwateren. Toch verzorgt Holmes nog een geïmproviseerd vrijgezellenfeestje voor Watson met als gevolgd dat laatstgenoemde een dag later dronken op zijn eigen huwelijk verschijnt. Met een toch gemeend ja-woord lijkt Watson zijn woord definitief te geven aan zijn vrouw en lijkt de samenwerking met Holmes hierbij op werkgebied ten einde. Een huwelijksreis volgt voor de twee tortelduifjes.

En ze leefden nog lang… in spanning. Want onverwacht blijkt het stel doelwit van wraak. Opgezet door datzelfde brein achter de bomaanslagen: Professor James Moriaty. Gelukkig had Holmes dit voorzien en bleek hij niet ver van de zijde van Watson. Ongewild en sneller dan verwacht worden de twee weer met elkaar herenigd en begint hier het avontuur en tevens de strijd tegen Moriaty. Oh ja, de vrouw van Watson is dan inmiddels door Holmes uit de trein geduwd, wat in eerste instantie ervoor zorgt dat de samenwerking wat moeizaam op gang komt.

Hoe het verhaal verder gaat, is niet aan mij om hier te beschrijven, maar aan jou om het te zien. Het verhaal loopt lekker en is ook goed genoeg voor veel vertier en spanning. Dat Joel Silver (grote geldschieter van de Matrix) erbij betrokken was, was goed te zien aan de vele bullet-time achtige effecten die de effecten uit de Matrix en Inception evenaren. De slow-motion uitleg van situaties en vervolgens de realistische weerspiegeling van de werkelijkheid zijn echt – voor mij – om van te genieten. Bovendien zijn de vechtscènes goed neergezet. Alle elementen (special effects, geluid, verhaal, karakters) die deze film gebruikt zijn echt optimaal weergegeven in mijn beleving en dus is het een echte kerstkraker. Een aanrader dus.

Bioscoop: JT Apeldoorn
Beoordeling: 8/10

Bekijk hier de trailer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Caterplein Apeldoorn Film Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!