Help de bevolking van Oekraïne

Indonesische Power, Trio Gugun Blues Shelter

Zaterdag 23 juli 2016

Door WillliamMusiceater

Voor het eerst  was GUGUN Blues Shelter in Europa voor een bliksem tournee door Nederland. Afgelopen dagen waren er een aantal optredens  van deze Indonesische Power Blues Band. Na spetterende   optredens  in het JJ Music house in Zoetermeer , hoofdact op het BlierOck festival  in Blerick bij Venlo , een club optreden  in  Mills, Amersfoort  was afgelopen donderdag Het Bluescafe  in Apeldoorn aan de beurt. Voordat ze zaterdag op het podium van Zwarte Cross in Lichtenvoorde  zullen staan.

Ik moest teruggaan  naar  een Cd recensie in Bluesmagazine  uit  2011 voor mijn eerste kennismaking met  deze band toen nog onder de naam Gugun Power Trio  zie: http://www.bluesmagazine.nl/cd-recensie-gugun-power-trio-far-east-blues-experience/. Ben ze daarna uit het oog verloren. Door de aankondiging wat rond gesurft over het internet en  constateer dat ze na 2011 aardig aan de weg getimmerd hebben met inmiddels sinds 2014 zes albums met eigen werk. Het trio is door de kijkers van MTV Asia uitgeroepen tot de  beste blues /rock band van Azië . Dat schept verwachtingen. De band toert veelvuldig door Azië, Australië en ook Amerika. Ze genieten in Azië  een zodanige populariteit  dat ze daar nauwelijks over straat kunnen lopen aldus Peter Nelissen van  Baf Music agency,  die het Trio naar Nederland haalde  voor  hun eerste   optredens op het vaste land van Europa.

Bij aankomst onder de bezoekers  naast  bekende gezichten ook een groot aantal onbekenden. Voor  een doordeweekse dag  een goed gevuld Bluescafe  met muziekliefhebbers die op het concert waren afgekomen. Waaronder uiteraard opvallend veel Indische  en  Molukse  muziekliefhebbers voor het optreden van deze Indo Blues Rock  band. Zelfs  fans uit Parijs en een echtpaar uit Engeland waren naar Nederland  gekomen  om dit Power trio uit Jakarta in levende lijve te zien optreden. Het leek wel of we hier al op het openlucht Festival  van Zwarte Cross waren. Gedurende het gehele optreden was het allemaal over het algemeen  behoorlijk stevige Blues rock en qua volume bij sommige nummers net iets  te..   Maar dat laatste was dan wat mij betreft het enige minpuntje van het hierna volgende optreden.

Rond half tien werd er door het Blues rock power trio afgetrapt. En de aanwezigen hebben het geweten. Ongelooflijk  goede Blues rock werd er door het Trio  Gugun Blues Shelter aan het publiek voorgeschoteld. Onder de bezielende leiding van  gitarist/ zanger  Gugun  werd een  portie stevige  Blues Rock Funk en Soul het Bluescafe in geslingerd waar je U tegen zegt. Nu ben ik best wat gewend als  het om onder meer  deze muziek stijl gaat. Soms zeg ik: ‘ wat je van ver haalt is niet altijd  goed’.   En  vind  ik  bands van eigen bodem even goed of zelfs beter dan buitenlandse bands.  Maar wat ik hoorde en zag van deze band uit Indonesië   was verbijsterend goed.. Van begin tot het eind liet het trio zien dat we hier te maken hadden met drie top muzikanten. En terecht door de kijkers van MTV Asia gekozen  zijn tot de  beste Blues/rock band van Azië.

Het aanwezige publiek viel enthousiast van de ene verbazing in de andere. In twee sets werd een afwisselende serie nummers van hun diverse albums gespeeld . Over het algemeen werd er  stevig  op de Bluesrock pedaal getrapt,  maar af en toe werd  er gas  teruggenomen .  Zoals bij het  fraaie slow blues nummer als ‘Driving Home Alone’. Maar altijd met het fantastische soepele gitaarspel  van Gugun met de groovende bas van Fajar en het stevige vlammende  drum werk van Bowie. Het zelfde laken een pak bij  het nummer  “Fire Under  Water”.

In de tweede set gaat  het er  weer wat steviger  aan toe met  een Bluesrock  nummer als “Born to be awesome” waar Gugun  op de Gibson Firebird weer een fraai staaltje gitaarspel  liet zien. Op speciaal verzoek van een slide liefhebber het nummer  “Whiskey woman/She Dont Need Romancing”  met slide spel   van Gugun om je vingers bij af te likken. Gevolgd door het nummer  “Funk1” . Voor velen  het nummer van de avond. In dit ruim 14 minuten durende nummer  krijgt bassist Fajar volledig de ruimte om uitvoerig te soleren . Geraffineerd vloeiend  groovend  op de bas , met af en toe  zelfs een fraaie  flamenco style touch  in zijn bassolo’s. Hierna onder meer het nummer  “Quitter never wins”  met een aantal  vlammende vinger vlugge gitaarsolo’s van gitarist zanger Gugun. Bij het nummer “Give Your Love’ werd  vervolgens ruim baan gegeven  aan drummer  Bowie voor  passievolle  drum solo’s. Dit allemaal kwam tenslotte  aan het eind weer fraai  samen in het slot nummer  van het optreden : ‘Come On (Let The Good Times Roll) waar ze alle drie nog eens  volledig los gingen .

Conclusie

Het moet gek gaan wil dit Trio volgend jaar niet  op diverse grote festivals te bewonderen zijn.  Zo niet, dan hebben festival organisaties zitten slapen. In ieder geval heeft de organisatie van de Zwarte Cross wel een juiste neus gehad voor dit uitstekende Trio uit Azië en ze enthousiast dit jaar geboekt  voor hun festival.  En ..volgend jaar weer in het Bluescafe Apeldoorn graag! Want het was een geslaagde Blues rock avond  afgelopen donderdag. Er werd op deze avond nog lang enthousiast nagepraat over dit geweldige optreden.

Het Bluescafe in Apeldoorn van Jan Kerseboom was deze avond even Bluescafe Indonesia  tijdens dit fantastische Power Trio Gugun Blues Shelter  uit Jakarta inclusief de  geur van Indische kruiden: de kruidnagels van Indonesische Kretek sigaretten die van buiten  op het terras het café instroomde en de geur  van  gratis verstrekte  heerlijke  warme Indische kruidige loempia’s waar het publiek op werd getrakteerd  door clubeigenaar Jan Kerseboom.

 

GUGUN Blues Shelter
Bluescafe , Apeldoorn

21 Juli 2016

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?