Introdans herdenkt de slag om Arnhem in Apeldoorn

Vrijdag 18 oktober 2019

Door Peter Vroon

HansGerritsen-persfoto-Orpheus

Een daverende show van Introdans in de Rabobankzaal gisteravond, donderdag 17 oktober. Een mooiere herdenking van de Slag om Arnhem kon er niet zijn. Introdans gaf met 4 verschillende choreografieën uiting aan de gebeurtenis in de vorige eeuw. De introductie was een film over het oorlogsgeweld in de stad Arnhem, de verwoesting van de Eusebiuskerk en de stroom ontheemden gedurende de evacuatie van de Arnhemse bevolking.

De driekwart gevulde zaal genoot met volle teugen van de 21 dansers en danseressen. Elk stuk wat gedanst werd was door een andere choreograaf gemaakt. José Limon componeerde het dansstuk ‘Missa Brevis’. Het geheel ondersteund door een mis die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is gemaakt.

QUTB werd gemaakt door de choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. De duidelijk Marokkaanse invloeden van de muziek en de intieme dans voor 3 dansers. De teerheid van dit stuk en de passie voor schoonheid kwam over duidelijk naar voren.

Het stuk Alma werd gecomponeerd door de choreograaf Cayetano Soto die wereldwijd groot aanzien heeft in de danswereld. Deze dans werd uitgevoerd door een zestal danseressen en vertolkte de intense en aangrijpende ervaring wat leven in oorlog met mensen kan doen.

The Hunt was de ultieme klapper van de avond. Het stuk is door Robert Battle gemaakt. De stoere dynamische mannen choreografie liet kracht emotie sterkte zien. De dans gevuld met oerdriften en testosteron liet een beeld zien van oude rituelen en gladiatoren vermengd met eigentijdse sporten. Ondersteund door een krachtige percussiemuziek van ‘Les Tambours du Bronx’ was dit de knaller van de avond.

Het is geweldig om te zien dat dansers in staat zijn om alles in hun hart, emotie en lijf te leggen. Immers ze zijn hun eigen instrument en ze kunnen zich niet verstoppen maar tonen hun passie. 21 talenten op een podium herdachten middels de 4 stukken de Slag om Arnhem. Een groter eerbetoon bestaat er niet voor Arnhem.

Orpheus Rabobankzaal 16 oktober 2019

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?