Help de bevolking van Oekraïne

Is Apeldoorn een dorp?

Vrijdag 18 november 2011

Door EvaSiebelink

Mijn wiegje heeft niet in Apeldoorn gestaan, maar in het pitoreske Ugchelen. Steevast zeggen Apeldoorners: “dat is een wijk van Apeldoorn”. Steevast zegt de Ugchelenaar: “Nee, Ugchelen is geen Apeldoorn”. Goed, en zo gaat dat al een aantal jaren heen en weer. Ik vind dat Apeldoorn tegen Ugchelen is aangegroeid. Apeldoorners vinden dat Ugchelen een wijk is van Apeldoorn. Ugchelenaren, incluis ikzelf, vinden dat Ugchelen een dorp is.

Na 17 jaar in Ugchelen te hebben gewoond, ben ik verhuisd naar grote broer Apeldoorn. Op kamers welteverstaan. Het echte stadse leven tegemoet. Met opgeheven hoofd ben ik vetrokken en de magische grens bij de Aluminiumweg overgestoken.

Vervolgens, in Apeldoorn aangekomen, hoor ik iedereen die niet grijs, wollig, suf, ambtenaar of oud is, klagen over deze stad. “Apeldoorn is boers, dorps. Apeldoorn is truttig.” “Apeldoorn is geen stad.”  Ik moet mij zelfs verdedigen over mijn keuze om in Apeldoorn te blijven. “Waarom woon je nog in Apeldoorn?”,  is een vraag die ik vaak krijg van (ex)Apeldoorners. “Het is een lelijke stad, geen leuke binnenstad, een suf uitgaansleven en geen leuke dingen te doen. Bovendien mist het sfeer.” Of: “Ik ga al twee jaar niet stappen omdat ik mij te oud voel op het caterplein en de sfeer niet gezellig vind hier”. Amsterdammers vragen mij waarom ik niet liever in Deventer woon (zo leuk aan het water) of in Arnhem (beter uitgaansleven). En daar kwam nog eens bij dat ik echt psychotisch moest zijn om iedere dag naar Amersfoort (HBO) op en neer te treinen.

Nou toevallig vind ik het heel leuk én gezellig in Apeldoorn. Alles is hier te vinden en bovendien zit je met 10 minuten fietsen in het bos. Ook is het een uurtje treinen en je staat op Amsterdam Centraal. De Apeldoorners maken het suf hier, door tegenover heel Nederland te klagen over ons eigen stadje. Hou daar eens mee op! Of doe er wat aan! Ik vind het fijn dat Apeldoorn knus en te overzien is. Bovendien zijn er veel activiteiten het hele jaar door. Het dorpse gevoel is hier in sommige opzichten nog, in welke stad van deze grootte kom je dat nog tegen? Zie je wel dat Apeldoorn toch een beetje Ugchelen is, dat blijkt maar weer.

Waarom is het toch zo dat Apeldoorners en niet-Apeldoorners zo graag klagen over de stad? Is het dan echt zo suf of slecht hier? Of is het zo dat wij een ontevreden volkje zijn? Waarom worden wij niet blij van Apeldoorn?

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?