Jan Jaap van der Wal met Dystopia in Podium Gigant

Woensdag 4 februari 2015

Door Ben Eggermont

© Peter Vroon

Zaterdag 31 januari 2015 was de popzaal van Podium Gigant de plek waar Jan Jaap van der Wal zijn Dystopia Clubtour op de planken bracht. In de Gigant agenda van januari 2015 staat over deze voorstelling het volgende geschreven: “Waarom zou je alles minder mooi willen maken? Waarom zou je alles van iedereen willen weten? Waarom zou je beslissingen laten nemen door mensen waar je totaal geen vertrouwen in hebt? Laten we bij elkaar komen, zonder camera’s. We gaan wat doen.”. Een prikkelende en uitnodigende tekst die nieuwsgierig maakt.

In een goed bezette zaal met een gemengd publiek stak Jan Jaap om 9 uur van wal met het item uit de actualiteit, de gebeurtenissen van afgelopen donderdag op het Mediapark in Hilversum. Hij zette het gebeuren in een realistischer perspectief door het te ontdoen van de wellicht overspannen aandacht in de media.

In de ruim een uur durende aaneenschakeling van observaties kwamen allerhande onderwerpen aan de orde, de politiek die als instituut haar greep op de samenleving lijkt te verliezen, de islam als oncontroleerbare kracht die de samenleving ontregeld. Angst en verwarring schijnen de samenleving te beheersen.

Persoonlijke onderwerpen werden evenmin geschuwd door onder andere in te gaan op zijn handicap, het uitblijven van het vaderschap, zijn verhouding tot de roddelpers. Zijn jeugdheld de robot Robin van Bassie en Adriaan zorgde  voor een nostalgisch moment in de zaal.

De steeds verder doorgaande digitalisering van onze maatschappij en de gevolgen daarvan voor de samenleving  kregen ruim aandacht. De ontmenselijking die ons te wachten staat met b.v. zelfrijdende auto’s. De toenemende invloed van app’s  waar we nu nog geen idee van hebben, zoals de opvoed-app waarbij vaders worden ‘ondersteund bij het communiceren met hun baby’, de absurditeit ten top.

Om de voorstelling met een aantal steekwoorden te karakteriseren, springen bij mij de woorden ridiculisering, angst en verwondering in het oog . Ridiculisering helpt de zaken in een realistischer perspectief te zien. Angst lijkt onze samenleving te beheersen en verwondering lijkt niet meer te bestaan. Laat de verwondering de angst overheersen lijkt het antwoord van Jan Jaap op deze maatschappelijk impasse. Ik heb slechtere adviezen gehoord.

P.S. Over de titel Dystopia staat het onderstaande op wikipedia.

“Dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie die juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt.     

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!