Kinderboekenweek: Apeldoorns debuut in kinderboekenland

Woensdag 4 oktober 2017

Door David Levie

Een debutant in de wereld van het kinderboek en tegelijkertijd een bekende portretschilder. Ingrid van der Krol uit Apeldoorn etaleert haar veelzijdigheid in een kinderboek met een hele lange titel.

Ga er even voor zitten: ’Ratje Razendsnel, Hemeltje en andere verhaaltjes’ heet het boekje dat door Huub van der Erve is geschreven en door zijn zus Ingrid van der Krol van illustraties is voorzien. Het tekstuele deel bestaat uit versjes, soms met de muziek erbij geleverd. Of het boekje helemaal voldoet aan het thema van de Kinderboekenweek: griezelen, is de vraag die auteur en illustrator zich ook stellen, maar volgens ingewijden is het griezelig leuk. Een rat met z’n kwalijke reputatie is immers een griezelbeest bij uitstek, maar eenmaal neergezet door Ingrid van der Krol bepaald geen gevaar voor de nachtrust.

Voorlezen

,,De leeftijd? Vanaf een jaar twee’’, zegt Ingrid van der Krol, verwijzend naar het voorlezen. Al eerder maakte ze illustraties en tekende ze fantasiebeestjes. Onder meer voor Museum Elburg en gelegenheden met kinderen in een hoofdrol. Binnenkort geeft ze bij Talens een workshop aan kinderen.

Ze is professioneel schilder, gespecialiseerd in portretten. ,,Dat loopt geleidelijk door. Klaar is klaar en dan op naar de volgende opdracht. Illustreren is anders, wat breder misschien. Je kunt er meer kanten mee op. En dan heb ik het niet over kaarten, maar ook over kleding of een accessoire als een tas. Een illustratie kan een eigen leven gaan leiden. Denk bijvoorbeeld op een t-shirt.’’

’Ratje Razendsnel’ is te koop in de museumwinkel van CODA à raison van 8,95 euro. De kleine prijs is inclusief een verrassende cadeauverpakking en een boekenlegger. Ook bij Nawijn en Polak ligt het boekje in de schappen. Verder www.fantasiebeestjes.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!