Kinderboekenweek: Wie durft met wurgslang op de foto?

Woensdag 4 oktober 2017

Door David Levie

Op de foto met een levende wurgslang (mits het dier niet aan het vervellen is) , monsters tekenen, samen met een verstrooide professor onderzoeken dat heksen niet bestaan, meedoen aan een bootcamp voor geheim agent en gordijnspookjes maken: zie hier een kleine greep uit een groots opgezet programma van het Kinderboekenweekfeest waaraan menige bibliotheek in den lande een puntje kan zuigen.

Komende zaterdag, 7 oktober, trekt CODA tussen 12.30 en 17.00 uur in de hoofdvestiging aan de Vosselmanstraat weer alle registers open. Het accent ligt niet alleen op de titel van de Kinderboekenweek 2017: Griezelen. Ook de ondertitel ’Durf jij ook?’ krijgt ruimschoots aandacht.

Tja, niet iedereen durft zich te laten fotograferen met een heuse wurgslang om de nek. Ook al staat daar een slangenkenner bij. Daar heb je lef voor nodig. Een vriendelijk beest overigens die python. In Indonesië worden ze vaak als huisdier gehouden. Dat scheelt ratten over de vloer. Stichting de Slangenkuil uit Apeldoorn neemt ook nog andere reptielen mee. Om naar te kijken.

Lef is ook nodig om je op een hoogte van wel tien verdiepingen op een wiebelende plank te wagen. Virtueel, met een speciale bril op welteverstaan. En wat te zeggen van je eigen griezel-cake of je eigen skelet maken? Voor dat laatste is (kinderboeken)schrijfster Nanda Roep uitgenodigd. Ze vertelt dan ook over haar boek ’De Verdwenen Jongen’ waarin de hoofdpersonen Luna en Lotte Last hebben van een rondzwervende zombie.

Visitekaartje

Het moge duidelijk zijn: Bij CODA pakken ze de zaken serieus aan als het om kinderen gaat. En het Kinderboekenweekfeest is het jaarlijkse visitekaartje. Griezelen vinden ze bij CODA oké, maar ze willen geen Halloween-achtige toestanden. ,,We hebben het breder getrokken’’, legt Tanja Offerein van CODA uit. ,,Het programma is vooral ook uitdagend. Iets durven, iets doen dat je nog niet eerder hebt gedaan.’’

Op 11 oktober doet CODA het in samenwerking met dok Zuid aan de 1e Wormenseweg nog dunnetjes over. Wat bescheidener van opzet, want het Kinderboekenweekfeest in CODA Centrale Bibliotheek kent in de verre omtrek zijn weerga niet. Tijdens dat feest aan de Vosselmanstraat wordt 7 oktober bekend welke auteur volgens de Apeldoornse kinderjury het leukste en beste kinderboek van het jaar heeft geschreven. De winnaar krijgt daarvoor Het Apeldoorns Uiltje.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!