Help de bevolking van Oekraïne

Kleinkunst duo Faber en de Jong verrassend mooi

Vrijdag 20 mei 2016

Door Ben Eggermont

Onder de naam ‘Kleinkunstvertoon’ brengt Marja Fahner van het Cafeetje van Marja regelmatig kleinkunst op de planken, het publiek geeft een cijfer aan het optreden; degene met de hoogste score mag einde dit jaar optreden in Theater Orpheus.

Het duo Faber en de Jong was gisteravond aan de beurt met het programma ‘Dit is jouw land’, volgens de uitnodigende aankondiging een programma met gedichten en muziek over actuele en tijdloze thema’s: vluchtelingen, het zoeken van geluk en het verlangen ergens thuis te horen. Een kijkje over de grenzen en een humoristische verkenning van onze eigen eigenaardigheden.’ 

Casper Faber opende met het gedicht Mijn moeder was een vluchteling, waarin in vogelvlucht de geschiedenis van Nederland met alle ‘mooie’ en ‘minder mooie’ kanten aan de orde werden gesteld; de toon was gezet, ons rest slechts bescheidenheid. Achtereenvolgens kwamen allerhande zaken aan de orde waarin voor mij thema’s als weemoed en verlangen nadrukkelijk doorklinken, de humor ontbreekt echter niet en weet op de juiste momenten voor ontspanning te zorgen, zoals het éénregelige gedicht:

Gipsvlucht uit Thailand
Ik zat op een te kleine olifant.

Het gedicht ‘Niet genoeg’ was voor mij de ultieme invulling voor een onvervulbaar knagend verlangen naar liefde, een gevoelen dat menigeen bezig houdt.

Het samenspel tussen dichter en muzikant was fijnzinnig op elkaar afgestemd, een soort symbiotisch eenheid die eigenlijk een eigen naam zou verdienen die recht doet aan de onlosmakelijkheid van poëzie en muziek.

In het gedicht ‘Het beloofde land’ spreekt Casper, naar mijn idee een ultieme wens uit waarmee het publiek in een goede gemoedstoestand huiswaarts kon gaan, de slotregels wil ik u niet onthouden:

‘is zelfs het verlangen zichzelf niet meer,
en is weemoed alleen nog weemoed
om een toekomst die zo’n herinnering kent.’

Als toegift liet hij nog een rap horen die de (glim)lachspieren nog even prikkelden,

Als publiek gaf ik dit optreden het cijfer 9, de op één na hoogste waardering. En mochten zij gaan optreden in Orpheus, dan ben ik zeker van de partij.

 

Informatie over dit duo kunt u terugvinden op hun website http://www.faberendejong.nl.

De dichtbundel ‘Liefdes van een luie man’ van Casper de Jong is uitgegeven bij uitgeverij ErvaarBoeken http://www.ervaarboeken.nl .

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?