‘Klik’ loopt als een trein

Zondag 10 april 2016

Door Ben Eggermont

StrangeArt

De theatergroep ‘Theater Zonder Grens’ bracht het stuk ‘Klik’ op de planken, gebaseerd op het werk van de in 1997 overleden Syrische toneelschrijver S. Wnoez rond het thema macht.

De beleving vanuit het perspectief van een toeschouwer (Roelof Rump):

,,Repetities volgde ik al fotografisch. Delen van het toneelstuk ‘Klik’ kende ik dus al. Maar de samenhang, het geheel, overtrof de verwachtingen. De regisseur Bako Sorany is een man met verleden, twintig jaar geleden gevlucht uit het Koerdische deel van Irak.  Maatschappelijk geëngageerd, en dat breng hij tot uiting in maatschappelijk kritische toneelstukken. (wil je meer weten over de persoon Bako, kijk naar interview 86 bij het project Vissersstoeltje: http://rrump.home.xs4all.nl/PeopleOfApeldoorn/Poa.htm)

Moraal van dit toneelspel: Diegene die de kroon op heeft, bepaalt wat er gebeurd. Persoonlijkheid en kwaliteit doet er niet toe, onderdanen buigen wel, je wordt omringd door ja knikkers. Om alle grillen wordt gelachen, alles doe je goed.”
De hele fotoserie zien, inclusief de veel betere foto’s van de repetities? http://rrump.home.xs4all.nl/Rep/Proj-TheatherZonderGrens/TheaterZonderGrens.htm

Een impressie vanuit het perspectief van een speler:

,,Bij achten, de spanning loopt langzaam op, de mensen druppelen langzaamaan binnen, Hama en Carolien warmen het publiek vast op met muziek en dans. Vanuit mijn positie heb ik geen zicht op de zaal, alleen het sterker wordend geroezemoes doet vermoeden dat deze goed is gevuld. Na Bako’s woord van welkom gaan we van start, altijd spannend hoe de eerste zinnen door de zaal rollen. Onderlinge schouderklopjes bevestigen dat iedereen goed in zijn vel zit en het loopt als een trein. Na de slotscene klinkt dan het applaus als muziek in de oren, we hebben het weer geflikt. Dan snel alles weer opruimen en gaan genieten van de nazit in het gezellige Gigant café.”

Het stuk wordt nog twee keer uitgevoerd. Op 30 april om 8 uur in het Cameleon theater in Amsterdam en op 13 mei in het Zimihc Theater Zuilen in Utrecht.

Overige informatie is te vinden op de website http://www.theaterzondergrens.nl.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!