Help de bevolking van Oekraïne

De Klup verovert de Oranjerie

Woensdag 13 april 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Heel af en toe is het publiek een kijkje gegund in de kunstenaarskeuken van De Klup. Daar aan de Mariastraat komen iedere maandagmiddag- en avond volwassenen met een verstandelijke beperking bijeen om zich onder leiding van Ria Koopmans creatief uit te leven. De schilders van dit gezelschap exposeren met ingang van zondag 24 april in het zogeheten Pop Up Park op de eerste verdieping van de Oranjerie. Wie de moeite neemt de werken te bekijken laat zich aangenaam verrassen.

De schildersclub bestaat nu 22 jaar en kent weinig verloop. Al die tijd heeft Ria Koopmans de leiding en zijn er andere vrijwilligers die her en der assisteren. Soms is dat hard nodig, vaak ook niet. Want de schilders voelen zich op hun gemak in De Klup te midden van vrienden en bekenden. En die ontspannen houding levert verbazend fraaie schilderijen op waaraan menige hobbyist een voorbeeld kan nemen. Ze schilderen vanuit hun hart, soms met vaste, terugkerende patronen. Zo keert per schilderij een gezicht terug in het werk van Ramon Slootmans en een ander werkt met vierkanten. Marjan Ligtlee doet vanaf het allereerste begin mee. Als zij schildert kom er van alles beweging. In haarzelf en in hetgeen ze aan het papier toevertrouwt. Haar renners in de Giro hebben tempo en fietsen als het ware het schilderij uit.

Niet alle schilders zijn zondag 24 april in de Oranjerie aanwezig. Zij werken het liefst in alle rust en moeten niets hebben van drukte bij openingen. Ria Koopmans kent haar pappenheimers. Ieder mens is uniek en heeft zo z’n eigen aanpak. Aan materiaal is geen gebrek met dank aan Talens dat in het verleden wel restpartijen cadeau deed. En alle deelnemers betalen uit eigen zak jaarlijks 125 euro. Dankzij vrijwilligers blijft dat entreegeld laag. En De Klup accommodeert de kunstenaars.

Ria Koopmans heeft er nog lang niet genoeg van. Ze heeft haar pupillen creatief zien groeien. En heel bewust heeft ze tijdens de bijeenkomsten een periode van stilte ingebouwd. Om de concentratie te bevorderen. Zelfs de drukste praatjesmaker houdt dan zijn mond. En aan ideeën geen gebrek. Zelf kreeg ze ooit les van Gaby Bovelander, een bekende naam in Apeldoornse kunstkringen. Jaarlijks gaat ze met de kunstenaars op pad. Naar een museum. Onlangs stond het Noord Veluws Museum in Nunspeet op het programma. Geïnspireerd keerde het stel terug naar De Klup. Vandaar ook dat Erik Stotijn, de directeur van het museum en in Apeldoorn bekend van zijn tijd bij Markant, de expositie opent. Om 14 uur gaat dat gebeuren. Vervolgens stelt Ria Koopmans de kunstenaars voor. Met een werk naar keuze. Daarna begint de uitleen en de verkoop. Vanaf 25 euro. Geen geld voor zoiets moois. Ingelijst en wel.

Kunst van De Klup in de Oranjerie. Vanaf 24 april tot en met 14 mei. Donderdag 12-20u, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?