Kristal Samenleven is nu Stichting Inkluzie

Maandag 4 maart 2019

Door Redactie

Zoals de naam het al doet vermoeden, zit er een stichting in het Kristal (in Zuidbroek) Apeldoorn, die zich bezighoudt het bevorderen van de verbinding tussen kinderen en volwassenen mét en zonder beperking. Tot voor kort onder de naam Kristal Samenleven, maar sinds deze maand als Inkluzie. ,,De nieuwe naam voor de stichting, aangevuld met ‘Uit jezelf’ zegt alles waar we voor staan”, aldus John Buitenhuis, bestuurslid van de stichting.

Inkluzie organiseert activiteiten op het gebied van muziek, kunst en cultuur. In het Kristal Leerorkest bijvoorbeeld, krijgen kinderen met én zonder beperking van de vier verschillende scholen in het Kristal, les van beroepsdocenten muziek. John: ,,Door samen te leren, te spelen en op te treden, vallen verschillen weg en worden gelijkwaardigheid, begrip voor elkaar en betrokkenheid voelbaar. En worden toehoorders van het orkest zichtbaar geraakt, zo merkten we op 31 januari tijdens een speciaal georganiseerd optreden.”

Soundbeam en nieuwe website

Op die dag werd een uniek instrument in gebruik genomen, de soundbeam. Dit apparaat maakt met speciale technologie mogelijk dat ook mensen met een zware beperking, door slechts lichte beweging van handen, armen of door het bewegen met de rolstoel, muziek kunnen maken. Er zijn slechts 2 van deze apparaten in Nederland, waarvan er nu dus één gebruikt wordt in het Kristal. De Soundbeam kon worden aangeschaft door financiële steun van partners, waaronder TB Stichting, die in de persoon van Dick de Vries, samen met leerlinge Inez van het Kroonpad en Marcel Wentink van Inkluzie, de openingshandeling verrichte. Waarna ook de nieuwe naam officieel onthuld werd en de de website www.inkluzie.nl live ging.

Bomvolle agenda

Truus Hermkens, werkzaam bij de Zonnehoek – en ook bestuurslid van de stichting, vertelde vol trots dat op de website nu ook de agenda geraadpleegd kan worden, die bomvol staat met creatieve, culturele en muzikale activiteiten. Waarmee we ook mensen bereiken en betrekken buiten het Kristal. ,,Dat is ook een van de redenen dat we onze naam hebben gewijzigd”, vertelt Truus. ,,Want onze ambitie reikt verder dan alleen Zuidbroek. Met ons fotoproject Aut of the Box hebben we zelfs geëxposeerd en we willen binnenkort de mooie foto’s ook verkopen via onze webshop. Maar alles op zijn tijd, want de stichting draait naast een paar betaalde beroepskrachten, volledig op subsidie en giften en is afhankelijk van vrijwilligers.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!