Kuddegedrag

Maandag 16 april 2012

Door Nataliefde

Peter Vroon

Wat zagen mijn ogen vandaag (het was me nooit eerder bewust opgevallen)? Er stonden fietsen voor de winkelruiten van Bijoux Brigitte in de Oranjerie, veel fietsen. Op zich niet zo raar, want we zijn dé fietsgemeente van Apeldoorn (toch?). Maar ik zag ook een ‘verboden fietsen te plaatsen’ van de gemeente hangen. Dit verbod wordt dus massaal genegeerd. Nou is het niets nieuws dat er fietsen vaak pal voor dergelijke bordjes worden geplaatst, maar ik ben ervan overtuigd dat de eerste fietser die zijn of haar fiets voor de Oranjerie stalt, verantwoordelijk is voor een kettingreactie van meer gestalde fietsen waar pas een einde aan komt, als de fietser zelf over de chaos heen struikelt.

Allemaal hetzelfde
Hetzelfde gedrag spot ik regelmatig bij marktkramen of loempiatenten (bijvoorbeeld Bay Luu aan de Hoofdstraat), bij de paal in de Babbel (ook al is dat in het klein, want het podiumpje is nu eenmaal niet genoeg voor veertig feestende mensen), lege winkels die in een paar minuten ineens vier of vijf klanten trekken (soms zijn ze allemaal weer even zo snel weg als dat ze gekomen waren, want wie wil begluurt en begroet worden tijdens het rekken snuffelen? Wat gebeurt als je de enige in de zaak bent), optredens in Gigant waar het publiek bijna steevast halverwege de zaal gaat staan (meestal bijten muzikanten niet), maar waar één persoon bij zit die naar voren durft te komen, shoarmatenten waarin groepen zestienjarigen allemaal hetzelfde kopen, stoepen in bijvoorbeeld Zuid waarop liters hondenstront worden gekwakt ondanks verbodsbordjes (wat is de gedachte van de baasjes: “er ligt toch al poep”?), meisjes die massaal bij H&M en Zara kopen en leuke boetiekjes links laten liggen (ik geef toe, ik ben er één van), fietsende jochies die bijna tegelijk met hun fiets gaan steigeren, aso’s die hun afval op straat gooien, enzovoorts.

Moedig
De eerste figuur die de stap neemt om als eerste zijn of haar fiets neer te pleuren op een verbodszone, aan een lege danspaal gaat hangen of één der andere bovenstaande of dergelijke acties uitvoert, vind ik zeer moedig en stoer (als je een flubberbuik onder je topje hebt uithangen en aan een paal gaat hangen, is het nog moediger, maar dat terzijde).

Je moet het lef maar hebben om als eerste een persoon te vermoorden of zaak te overvallen. Er zijn velen die hem (of haar?) volgden en er gaan er vast en zeker nog meer volgen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?