Help de bevolking van Oekraïne

Kunst en design van Apeldoornse bodem

Woensdag 29 juni 2016

Door David Levie

Kartonnen objecten van Ferry Staverman, beelden en schilderijen van Hanspeter Nagtegaal en muurschilderingen van Guido Nieuwendijk en Jasper van der Graaf. In Apeldoornse kunstkringen bekende namen. Allen doen mee aan zomerexpositie ’Apeldoorn bekent kleur’ die op 9 juli in ACEC van start gaat. Te midden van deze coryfeeën bevindt zich ook kunstschilder Ruud Voss. Hij neemt met zijn creaties een aparte hoek in die met ’Create Apeldoorn’ wordt aangeduid. Niet zijn schilderijen maar zijn t-shirts spelen daar een hoofdrol. Met portretten van wereldleiders als Mao en Bush die hij van een appeltje voorziet. Vrij naar Wilhelm Tell.

Voss heeft alles zelf ontworpen. Dat gaat ook op voor andere collega’s voor wie de gastcurator een plek in ’Create Apeldoorn’ heeft gereserveerd. Sprookjesachtige kleding van Feeën en Feeksen, een uit ski’s opgetrokken kapstok van kinetisch kunstenaar Berthus Smid en de naar Apeldoorn verwijzende sieraden van Remy Verzantvoort zijn daar boeiende voorbeelden van. Voss wil de wereldleiders als kwetsbare personen laten zien. Met een appeltje op hun hoofd als vervreemdend effect. Binnenkort waagt hij zich aan een nieuw project waarin zeemeerminnen aandacht voor zich opeisen. Of beter gezegd voluptueuze zeemeerplussen. Want Voss speelt graag met taal. Is het kunst daar in die hoek van ACEC. ,,Toegepaste kunst’’, zegt Remy Verzantvoort. ,,Je mag het voor mijn part ambacht noemen. Het gaat erom dat je wordt geraakt. Dat het de zinnen prikkelt.’’

Naast beeldende kunstenaars en creatieve geesten als Voss maken ook fotografen deel uit van de expositie die overigens met een bijzondere modeshow wordt geopend door ACEC-directeur Gerrit Steenbergen, die met zijn gastcurator ook kansen biedt aan jonge kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan. De jongste deelnemer heet Kristen van Campen. Ze telt veertien lentes en ze maakt aan de hand van foto’s olieverfportretten van meisjes en vrouwen. ,,Ik stop er vaak meer emotie in’’, zegt ze. Ik vind duidelijke contrasten mooi en wil dan ook de ogen benadrukken.’’

De deelnemers:

De deelnemers: Peter ten Lohuis, Jacintha Bierens Pier Pennings, Ferry Staverman, Lisette van Straaten, Fleur Louwe, Astrid Ufkes, Kirsten van Campen, Cees de Wilde, Hanspeter Nagtegaal, Nicolette Klerk, Guido Nieuwendijk, Jasper van der Graaf, Sonia Woestenenk, Remy Verzantvoort, Menno Vos, Lia van de Burgt, Feeën en Feeksen, Mariëtte Blauw, Rudi Voss en Berthus Smit.

De opening op 9 juli begint om 16 uur. De kunst van 21 Apeldoornse kunstenaars is tot en met 20 augustus in ACEC (achter de JT Bioscoop) te zien.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?