Kunstenaars met hersenletsel exposeren in stadhuis Apeldoorn

Maandag 23 januari 2017

Door Redactie

Kunst-Zinnig-Brein

Van 27 januari tot en met 17 februari 2017 exposeren kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein hun schilderijen en verhalen in het stadhuis van de gemeente Apeldoorn. Op vrijdagmiddag 27 januari om 15.30 uur opent wethouder Paul Blokhuis de expositie.

Thema van de expositie is ‘Apeldoorn breed in beeld’. ‘Iedere kunstenaar is op zijn of haar geheel eigen wijze met het thema aan de slag gegaan,’ vertelt Ank Kempink. Kempink is kunstenares en sinds het begin de begeleider van de groep kunstenaars met hersenletsel. ‘Het levert een gevarieerde collectie schilderijen en verhalen op.’
De kunstenaars waren allemaal cliënten van het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel in Teuge, onderdeel van zorgorganisatie Siza. Kempink vertelt: ‘Velen van hen hadden voor hun hersenletsel nooit geschilderd. Het verbeelden en vertellen van wat de cliënt bezighoudt, levert veel op.’

Trots
Naast de kunstwerken vraagt het collectief ook aandacht voor hun boek Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief. Het boek is tijdens de opening van de expositie te koop.
‘In het boek vertellen zeven kunstenaars aan de hand van hun schilderij hoe hun leven eruit ziet,’ legt Kempink uit. ‘Naast het schilderij heeft de schilder een korte tekst en het levensverhaal geschreven. Daarnaast komen ook mensen uit de nabije omgeving aan het woord.’
Al een paar jaar exposeren de kunstenaars met hun schilderijen en persoonlijke verhalen. Tijdens een opening geeft een kunstenaar er vaak ook een presentatie bij over wat hersenletsel is en hoe ingrijpend het kan zijn. De reacties zijn altijd ongekend positief. ‘En zo is het idee voor een boek ontstaan.’ Kempink vertelt er enthousiast over. ‘De kunstenaars willen graag met iedereen delen hoe veel het schilderen hun heeft gebracht. Ze zijn zó trots op hun werk!’
Inmiddels bezoeken de meesten van hen niet langer het centrum in Teuge, maar schilderen zij in de verschillende ontmoetingsplekken in de wijken van Apeldoorn. Ook hebben enkele bewoners van Het Slath uit Epe, een woonvorm voor mensen met hersenletsel of een beperking van Siza, zich bij Kunst-Zinnig-Brein aangesloten.

Hersenletsel
Alle kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein hebben hersenletsel opgelopen. ‘Dat heeft een enorme impact op hun leven,’ legt Kempink uit. ‘Je moet je voorstellen dat je altijd gewoon en volwaardig hebt gefunctioneerd, tot je plots iets overkomt waardoor dat niet meer kan.’ Hersenletsel kan op veel manieren ontstaan. De gevolgen zijn vaak groot. Mensen hebben problemen op lichamelijk gebied: verlammingsverschijnselen, verminderde of veranderde waarneming. De ingewikkeldste zijn de niet-zichtbare gevolgen: die op cognitief of sociaal-emotioneel gebied. ‘Er is vaak sprake van een breuk in de levenslijn,’ vertelt Kempink verder. ‘Het betekent niet alleen veel voor de getroffene; ook de omgeving krijgt te maken met een grote verandering. Van het ene moment op het andere is je partner niet meer dezelfde of heb je een heel andere vader of moeder. Dat is in alle gevallen heel ingrijpend.’Praktische informatie:
Opening expositie Kunst-Zinnig-Brein
Datum: vrijdag 27 januari 2017
Tijd: 15.30-17.30 uur
Locatie: Stadhuis gemeente Apeldoorn, Marktplein 1, 7311 LG Apeldoorn
Meer informatie over Kunst-Zinnig-Brein: www.kunstzinnig-brein.nl

Achterflaptekst van het boek Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief:

Voor mensen die Niet Aangeboren Hersenletsel oplopen, verandert de wereld rigoureus. Bij velen is sprake van een breuk in de levenslijn. Hoe krijg je je leven weer op de rit? Niet alleen de persoon zelf, maar ook de directe en indirecte omgeving krijgt te maken met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Juist die onzichtbare beperkingen leveren vaak het grootste probleem op. Want wat in eerste instantie niet zichtbaar is, geeft vaak onbegrip bij de ander.

Kunst-Zinnig-Brein is een boek vol beelden en verhalen, gemaakt door kunstenaars die allen Niet Aangeboren Hersenletsel hebben. Het is daardoor een boek voor alle mensen die zelf of in hun omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel te maken krijgen.
De schilderijen en verhalen maken Niet Aangeboren Hersenletsel zichtbaar. Ze laten zien wat de schilders en vertellers ondanks de beperkingen kunnen bereiken: door kunst weer perspectief.

ISBN 978-94-92199-89-8

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!