Kwetsbare van der Lubbe raakt Gigantbezoekers

Vrijdag 20 september 2019

Door Bart Lauw

Huub van der Lubbe deed gisteravond (donderdag 19 september) Gigant aan en dat vertolkte zich in een uitverkochte Theaterzaal. Doorgaans is de Popzaal het domein voor de frontman van Neerlands beroemdste band ‘De Dijk’, maar ditmaal was het de solist Huub van der Lubbe die de planken betrad.

De avond bestond uit 2 delen. Voor de pauze was er een interview en na de pauze was het vooral muziek wat de klok sloeg. Het vraaggesprek voor de break werd verricht door Martijn Crama. In eerste instantie zou Aafke Romeijn in dialoog gaan met Huub, maar wegens een trieste tijdelijke depressie moest zij haar acte d’absence aankondigen. Crama verving haar echter met verve. Met gerichte vragen die soms de diepte ingingen werd van der Lubbe op de spreekstoel gezet en dat leidde tot een mooi inkijkje in de keuken van Huub. Hij sprak over zijn muzikale voorbeelden, Bob Dylan, Elvis en Bruce Springsteen, legde uit hoe zijn liedjes voor de Dijk, in samenspraak met de bandleden, tot stand kwamen en ook zijn vrouw Teuntje en dochter Mira passeerden zijdelings de revue. Terwijl hij hierover sprak nam hij af en toe de gitaar ter hand en, tussendoor interactief door vragen uit het publiek, zong hij terloops iets over de besproken onderwerpen. Zo vertelde hij dat de tekst van het befaamde nummer ‘Niemand in de stad’ autobiografisch is en dat maakte het interview persoonlijk en gevoelig. Die kwetsbaarheid vond je ook terug op de momenten dat Huub de gitaar ter hand nam. Soms vergat hij een toonsoort of enkele woorden, omdat hij dit niet van te voren had gerepeteerd. Dat getuigde van lef. Die kwetsbaarheid en gevoelige kant maakte het heel intiem en speciaal en je zag het publiek, dat ervoor zorgde dat je de hele avond een speld kon horen vallen, zo oorverdovend stil was het luisterend genootschap, genieten van elk woord en van elke toon.

Na de pauze was het tijd voor muziek. Zowel nieuwe nummers, oude nummers als hele oude nummers passeerden de revue met alleen de stem van Huub en zijn gitaar binnen handbereik. Het maken van foto’s en video’s was strikt verboden en de reden hiervoor was ongetwijfeld het feit dat de nieuwe nummers nooit eerder voor het publiek te beluisteren zijn geweest en over enkele weken de cd met dit nieuwe repertoire zal worden gelanceerd. Het feit dat het gros van de aanwezige toehoorders de oude liedjes tot in de puntjes kon nazingen gaf aan dat we met echte liefhebbers van Huub en zijn muziek te maken hadden in Gigant. Uitzonderlijk, maar tevens een verademing, was het om een concert te ervaren waar een totale stilte op van toepassing was.

Na ruim 2 uur genieten was het theaterconcert ten einde en kwam ik tot 2 conclusies. Allereerst dat rocker Huub ook een hele andere kant heeft, een zachte en kwetsbare kant die, met het verstrijken van de jaren, alleen maar tot meer diepgang bij Huub leidt en het tweede dat ik constateerde is dat het erg mooi zou zijn als Huub in de toekomst eens een cd gaat fabriceren met zijn eigen teksten op de songs van Bruce Springsteen. Een combinatie die ongetwijfeld menig persoon zou raken in het diepste van zijn of haar hart.

Spijtig vond ik wel dat Huub het kwetsbare nummer ‘Zoveel ik kan’, mijns inziens perfect voor een theateravond als deze, niet op de planken heeft gebracht, maar door het vele moois dat wel te berde is gebracht, is dat slechts een kleinigheid.

Wellicht eindig ik deze recensie met een flauw taalgerelateerd inkoppertje, echter kan ik na het ervaren van deze avond alleen maar concluderen dat Huub van der Lubbe een Dijk van een vakman is.

Gigant, donderdag 19 september 2019

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!