Help de bevolking van Oekraïne

Los Zand: Pedro Waldenaar

Woensdag 2 oktober 2019

Door Redactie

Er gaat wat gebeuren in Apeldoorn; op zondag 27 oktober aanstaande presenteren 9 Apeldoornse schrijfsters en schrijvers hun verzamelde verhalen in de bundel Los Zand, verluchtigd met foto’s van Job Kok en tekeningen van Sonja Bruil. De presentatie vindt plaats om 16.00 uur in Heerlijk Lokaal. De bijeenkomst is gratis en voor niets; het boekje is te koop tegen een vriendenprijs. De komende weken stellen de schrijfsters en schrijvers zich voor via Apeldoorn Direct. Vandaag: Pedro Waldenaar.

Pedro Waldenaar is zijn naam, geboren net ná de oorlog. Aan de overkant van de Nieuwe Gracht te Utrecht waren Canadezen ingekwartierd. Zijn moeder zei altijd: ,,Je bent er één van de Canadezen!!”. Een tijdlang wist hij écht niet of dit waar of niet waar was.

Opgegroeid in de oude binnenstad van Utrecht, met veel moeite én hulp de middelbare school doorlopen. Toch nog gelukt. Even nog gehandeld in tweedehands boeken en schilderijen; onfortuinlijk overigens en een tijdje handelsreiziger in luchtjes en illusies.

Op een goede dag op het station van Naarden Bussum heeft hij een man ontmoet die geneesheer-directeur was van een instelling voor hulpbehoevenden. Het zou een levenslange wending aan zijn leven geven. Met zijn uitspraak ,,kinderen opvoeden is een beetje plakken en een beetje knippen”, verleidde hij Pedro om in de zorg te stappen. Hij heeft het geweten!! Het kostte hem werkelijk twee jaar van zijn leven om maar enigszins door te krijgen hoe je kinderen opvoedt.

Gelukkig was Pedro aanhanger van het motto “Levenslang Leren”. Dat heeft hem gered. Na 17 jaar in de uitvoering verruilde hij het vak van verpleegkundige voor docent op advies van zijn toenmalige leidinggevende. Een schot in de roos. Pedro heeft het altijd ontzettend leuk gevonden om les te geven. Hij vertelt een ander graag hoe het zit.

Privé; gehuwd, 2 kinderen en als hobby het produceren van boekjes, terwijl de docente op de middelbare school nog heel nadrukkelijk heeft gezegd dat taal niet zijn sterkste punt is. Pedro weet haar naam nog!

Los Zand is voor hem een mooie uitdaging: samen met 9 anderen een boekje maken met een feestelijke presentatie.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?